Gegrilde forel met citroen botersaus
Foto Cathy Van de Moortele |
Niet iedereen is fan van volledige vissen op het bord, maar mij kan je er niet mee pesten. Laat maar komen. Vandaag gaan we voor forel. Zorg dat je de forel goed invet met olijfolie, zodat ze niet blijft kleven aan de grillpan. Wat denk je van een citroen botersaus bij deze vis? Ja toch?
Wat hebben we nodig:
- 2 forellen, schoongemaakt
- olijfolie
- peper van de molen
- zout
- enkele takjes platte peterselie
- 200 ml witte wijn
- 100 ml slagroom
- 1/2 citroen, in partjes gesneden
- 75 gr klontjes boter, ijskoud
Hoe gaan we te werk:
- Dep de forellen droog.
- Wrijf ze goed in met olijfolie.
- Kruid ze van binnen en van buiten met peper en zout.
- Stop enkele stelen peterselie in de buik van de forellen.
- Laat een gietijzeren grillpan goed heet worden op het fornuis. Ik zet mijn inductieplaat op stand 8 van 9 standen.
- Leg de vissen in de hete pan en laat ze mooie grillstrepen krijgen.
- Grill ook de andere kant.
- Ondertussen zet je een hoog sauspannetje op het vuur.
- Doe de witte wijn in het pannetje en breng die aan de kook.
- Laat de wijn voor de helft inkoken.
- Voeg de slagroom toe, breng de saus opnieuw aan de kook en laat ook de slagroom voor de helft inkoken.
- Kruid met peper en zout.
- Knijp de partjes citroen uit in de saus en leg er de uitgeknepen partjes bij.
- Breng de saus opnieuw aan de kook en warm ze daarna verder door op medium hoge warmte, tot ze mooi begint in te dikken.
- Neem de pan van het vuur en blijf voortdurend kloppen, terwijl je de blokjes boter geleidelijk aan door de saus klopt. Stop niet met kloppen, anders kan de saus schiften.
- Zeef de saus en serveer ze meteen bij de forel.
- Strooi extra gesnipperde peterselie over de vis.
TIP:
Je kan ook dragon of dille gebruiken ipv peterselie.
Grijze garnaaltjes zijn welkom.
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties