Masala van witte bonen

Foto Cathy Van de Moortele

We zijn hier dol op chana masala, een curry met kikkererwten. Ik had geen kikkererwten in mijn voorraadkast meer, maar wel nog enkele blikken met witte (cannellini) bonen. Dat leek me een wijs alternatief en het bleek waar te zijn ook. De bonen worden heel zacht en vlezig en de kruidigheid van de masala doet je verlangen naar meer. Serveer jij er chapati bij?
Kies tomatenblokjes van een goed merk, zodat er ook effectief smaak in zit. Kies ook de neutrale soort, dus niet met toevoeging van basilicum of paprika's ofzo.

Wat hebben we nodig:

  • olijfolie
  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • zout
  • 1 eetlepel gember/lookpuree
  • 2 koffielepels garam masala
  • 1 koffielepel kerriepoeder
  • 1 koffielepel komijnpoeder
  • 1 koffielepel kurkuma
  • 1 koffielepel korianderpoeder
  • 1 snuif cayennepeper
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 blik cannellinibonen, gespoeld en uitgelekt

Hoe gaan we te werk:

  • Laat een flinke laag olijfolie opwarmen in een zware pot, type Le Creuset.
  • Fruit de uisnippers tot ze wat zachter worden.
  • Kruid de uien met zout.
  • Roer de gember/lookpuree door de uien en laat die even meebakken.
  • Meng de rest van de kruiden in een schaaltje en strooi ze over de uien.
  • Bak de kruiden even mee tot het lekker begint te ruiken.
  • Voeg extra olijfolie toe als het te droog wordt.
  • Voeg de tomatenblokjes toe.
  • Spoel het blik uit en giet het bij de curry.
  • Breng de curry even aan de kook en laat hem dan op een heel zacht vuur smaak krijgen onder deksel.
  • Reken hier toch zeker 1.5u voor. De curry is klaar wanneer de olie boven komt drijven.
  • Stamp de tomatenblokjes nog even met een pureestamper.
  • Meng de bonen onder de curry en warm nog even goed door, gedurende 20 min.

TIP:

Schep de curry in diepe kommen. Serveer met chutney, geroosterde bloemkool, dikke yoghurt, chapati en partjes citroen.


Reacties