Pastinasoep
Foto Cathy Van de Moortele |
Het was lang geleden dat ik nog eens een maaltijdsoep had gemaakt. Deze pastinasoep was dus meer dan welkom. Groentjes, verse kippenbouillon en balletjes... De balletjes zijn optioneel. Of nee, toch niet, ik hou van balletjes, ze horen er voor mij gewoon in. Nèh!
Pasta is één van de kleinste pastavormen. Het zijn kleine sterretjes. Vind je ze niet in de supermarkt, ga dan voor vermicelli of de kleinste elleboogjes.
Wat hebben we nodig:
- 100 gr gemengd gehakt
- peper van de molen
- zout
- olijfolie
- 50 gr ui, gepeld en in fijne brunoise gesneden
- 50 gr wortel, geschraapt en in fijne brunoise gesneden
- 50 gr selder, schoongemaakt en in fijne brunoise gesneden
- 1 l (verse) kippenbouillon, heet
- korst van de Parmezaanse kaas
- 150 gr pastina
- 120 gr fijne diepvrieserwtjes
- 30 gr Parmezaanse kaas, geraspt
- platte peterselie, gesnipperd
- Aleppo peper (pul biber)
Hoe gaan we te werk:
- Kruid het gehakt met peper en zout en rol er kleine balletjes van. Laat ze even opstijven in de koelkast.
- In een zware pot, type Le Creuset, laat je wat olijfolie warm worden.
- Fruit de uisnippers aan met de wortel- en selderblokjes tot ze wat zachter worden.
- Kruid met peper en zout.
- Giet de bouillon bij de groentjes en voeg de kaaskorst en de balletjes toe.
- Laat de balletjes op medium warmte garen.
- Voeg de pastina, de bevroren erwtjes en 3/4 van de peterselie toe aan de soep.
- Gaar nog enkele minuten verder. Gooi de kaaskorst weg.
- Strooi de kaas over de soep en meng die er voorzichtig onder.
- Schep de soep in diepe kommen en werk af met extra peterselie en Aleppo peper.
TIP:
Deze soep eet je best meteen. Wil je ze later pas serveren, kook de pastina dan pas op het moment dat je wilt gaan eten, anders zal hij overgaar zijn. Of voorzie extra bouillon, want de pastina zal alle bouillon opslorpen.
Vervang de balletjes door reepjes gekookte kip.
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties