Aardappelsoep met krokant spek en cheddar

Foto Cathy Van de Moortele

Iets meer dan 10 jaar geleden, trokken we voor het eerst naar Florida. Helemaal blij om weer in Amerika te zijn en te genieten van de zon, de taal, de mogelijkheden ter plaatse. Een van onze eerste maaltijden, was deze aardappelsoep met krokant spek en cheddar. Van zodra ik de herfst begin te voelen, krijg ik zin in deze maaltijdsoep. Niet de meest lijnvriendelijke, maar ozo lekker. Laat mij maar genieten...

Wat hebben we nodig:

  • 150 gr gezouten ontbijtspek, in plakjes
  • olijfolie
  • 1 ui, gepeld en gesnipperd
  • 130 gr selder, schoongemaakt en in grove brunoise gesneden
  • 130 gr wortel, geschraapt en in grove brunoise gesneden
  • peper van de molen
  • zout
  • platte peterselie, gesnipperd
  • enkele takjes thijm, samengebonden met keukentouw
  • 60 gr boter
  • 30 gr bloem
  • 360 ml volle melk
  • 960 ml (verse) kippenbouillon, heet
  • 900 gr vastkokende aardappelen, geschild en in grove brunoise gesneden
  • 125 gr cheddar, geraspt
  • 4 pijpajuintjes, schoongemaakt en in ringetjes gesneden

Hoe gaan we te werk:

  • Zet een grote, zware pot, type Le Creuset, op het fornuis maar warm hem nog niet op.
  • Snij de plakjes spek in reepjes en leg ze in de koude pot.
  • Leg nu het fornuis aan en laat het spek uitbakken op medium hoge warmte. 
  • Schep het spek uit de pan op huishoudpapier, met een schuimspaan. Laat het spekvet in de pan en voeg een klein beetje olijfolie toe indien nodig.
  • Fruit de uisnippers aan tot ze glazig zijn.
  • Voeg de selder en wortel toe en laat die zachter worden.
  • Kruid met peper, zout, peterselie en het bundeltje thijm.
  • Laat de boter smelten bij de groentjes en strooi er de bloem over.
  • Roer goed om en laat de bloem even mee bakken, zodat de bloemsmaak verdwijnt.
  • Giet de melk in de pot en roer goed om met een houten lepel, je zal zien dat alles mooi indikt.
  • Giet de hete bouillon erbij en voeg de aardappelbrunoise toe.
  • Zet het deksel half op de pan en breng de soep aan de kook.
  • Verminder de warmte naar medium en laat de soep zachtjes pruttelen tot de aardappelen gaar zijn.
  • Roer af en toe om aanbakken te voorkomen.
  • Gooi het bundeltje thijm weg.
  • Strooi 100 gr van de cheddar en 100 gr van het krokant gebakken spek in de soep en roer om. Laat de kaas mooi wegsmelten. 
  • Schep de soep uit in mooie kommen.
  • Werk de soep af met extra geraspte kaas, krokant gebakken spek en pijpajuin.

TIP:

Doordat je het spek bakt in een koude pan ipv een warme, zal het spek mooi krokant bakken zonder te verbranden. Het vet zal eerst wegsmelten en daarna wordt het vlees krokant.
De soep wordt dikker als ze afgekoeld is. Hou wat bouillon apart als je ze later wilt eten en doe de cheddar er nog niet in als je ze later wilt eten.
Wil je nog meer extraatjes? Snij dan 4 plakjes beenham in snippers en voeg die ook toe aan de soep, op het einde.

Foto Cathy Van de Moortele



Reacties