Maaltijdsalade met gebraden kip en croûtons

Foto Cathy Van de Moortele

Ik hou van maaltijdsalades, je kan er zoveel in kwijt. Hou het evenwicht een beetje verdeeld: groenten, eiwitten, koolhydraten, vetten, ... De croûtons maak je zelf van oud brood. Vergeet niet om de sjalotjes te frituren, ze zijn zo lekker!
De gebraden kippenbil bracht ik mee van de slager maar je kan natuurlijk ook restjes kip gebruiken die nog in de koelkast liggen te wachten op een nieuwe bestemming.

Wat hebben we nodig:

  • 1/2 Romeinse sla, gesnipperd
  • handvol croûtons
  • 5 lange kerstomaatjes, in ringen gesneden
  • 2 stelen selder, in maantjes gesneden
  • 1 gebraden kippenbil, vel verwijderd en in hapklare stukken getrokken
  • 2 mini komkommers, in dikke plakken gesneden
  • 1 grote sjalot, gepeld en in fijne ringen gesneden
  • zonnebloemolie
  • fleur de sel
  • 50 gr mayonaise
  • 15 ml azijn
  • peper van de molen
  • zout
  • blaadjes van 1 tak dragon, gesnipperd

Hoe gaan we te werk:

  • Verdeel de salade over een diepe kom.
  • Leg er de croûtons, tomaatjes, selder, kip en komkommers op. Je kan kiezen om deze ingrediënten lukraak door elkaar te leggen of ze netjes per groep te houden.
  • Maak de sjalotringen los van elkaar. Leg een dubbel vel keukenpapier en een keukentang klaar.
  • Doe een flinke bodem olie in een hoog pannetje en warm die goed op.
  • Frituur de sjalotringetjes goudbruin.
  • Met de keukentang haal je de sjalotjes uit de olie en laat je ze uitdruppen op het keukenpapier.
  • Bestrooi de sjalotjes met wat fleur de sel.
  • Leg de sjalotjes op de salade.
  • Meng de mayonaise met de azijn.
  • Kruid met peper, zout en dragon.
  • Schep de dressing over de salade.

TIP:

Een leuke salade om mee te nemen naar het werk. Hou de croûtons en de dressing in aparte potjes.

Foto Cathy Van de Moortele




Reacties