Pappardelle met spinazie en burrata

Foto Cathy Van de Moortele

Een tijdje terug kocht ik het boek De Pastaman van Mateo Zielonka. Ik volg Mateo al een hele tijd op instagram omdat hij ook zo bezeten is van pasta. Zijn gerechten zien er altijd top uit.
Vandaag wou ik pappardelle maken. In het boek De Pastaman staat een recept voor pappardelle met boerenkool en burrata. Boerenkool had ik niet in huis, maar wel een zak jonge spinazie. Een beetje aanpassingen gedaan en kijk: tada! Heerlijk!

Wat hebben we nodig:

  • verse pasta op basis van 100 gr ei en 200 gr "00" pastabloem
  • semola
  • 300 gr jonge spinazie, gewassen en drooggezwierd
  • peper van de molen
  • zout
  • nootmuskaat
  • 50 ml olijfolie
  • 10 gr Parmezaanse kaas, vers geraspt (+ extra)
  • 1 burrata, uitgelekt en op kamertemperatuur
  • Aleppo peper (pul biber)

Hoe gaan we te werk:

  • Maak de verse pasta volgens het recept. Laat het deeg 30 min rusten in een ziploc zakje.
  • Verdeel het deeg in 4 gelijke delen.
  • Rol het deeg uit tot lasagnevellen. Ik ga tot en met stand 6 (van 9) op mijn Kenwood lasagnemaker.
  • Snij het deeg af op 20 cm. Doe alle resten samen en rol die ook uit tot lasagnevellen tot alle pasta verwerkt is.
  • Bestuif de pastavellen aan beide zijden met semola en laat ze even drogen.
  • Snij brede linten van 3 cm van de lasagnevellen en laat ze even drogen.
  • Zet een grote pot met ruim, gezouten water op het fornuis en warm die alvast op.
  • Doe de spinazie met aanhangend vocht in een kookpot en laat ze slinken op medium vuur.
  • Nijp zoveel mogelijk vocht uit de spinazie en breng de groente dan over in een hoge maatbeker.
  • Kruid met peper, zout en vers gemalen nootmuskaat.
  • Cutter de spinazie fijn.
  • Voeg de olijfolie geleidelijk aan toe en cutter glad.
  • Doe de geraspte kaas erbij en cutter een laatste maal.
  • Warm de saus op een zacht vuurtje op.
  • Voeg 1 - 2 pollepels pastakookvocht toe.
  • Kook de pappardelle beetgaar.
  • Voeg de pappardelle toe aan de saus en voeg eventueel nog meer pastakookvocht toe.
  • Meng voorzichtig met een keukentang, zodat je de linten niet breekt.
  • Verdeel de pappardelle over 2 borden.
  • Rasp nog extra Parmezaanse kaas over de pasta.
  • Breek de burrata en leg op elk bord 1/2 bol kaas.
  • Werk af met olijfolie en Aleppo peper.

TIP:

Meng de burrata onder de pasta, zodat hij mooi wegsmelt.
Zorg dat de burrata niet recht uit de koelkast komt.

Foto Cathy Van de Moortele



Reacties