Duitse frikadellen
Foto Cathy Van de Moortele |
Gehaktballen dus. Uit Duitsland. Zelfgemaakt en gebakken in de pan. Ik had er meteen zin in toen ik het hoorde. Je kan ze warm of koud eten, wat je zelf wilt. Lekker met kriekjes!
Wat hebben we nodig:
- olijfolie
- 50 gr ui, gepeld en fijngesnipperd
- platte peterselie, fijngesnipperd
- 120 ml melk, warm
- 75 gr oud brood, in stukjes getrokken
- 450 gr gemengd gehakt
- 1 ei
- 5 ml Oxo (runderextract) of een scheutje Worcestershiresaus
- 15 gr mosterd
- peper van de molen
- zout
Hoe gaan we te werk:
- Laat wat olijfolie warm worden in een klein pannetje.
- Fruit het uitje glazig met de peterselie. Laat het uitje niet kleuren.
- In een kommetje doe je de warme melk en je legt er het brood in.
- Laat het brood de melk opnemen en zacht worden.
- Doe het gehakt in een kom.
- Voeg het ei, de Oxo, mosterd, het gefruite uitje met de peterselie en het uitgeknepen brood bij.
- Kruid met peper en zout.
- Meng alles goed dooreen met propere handen.
- Vorm 9 porties van het gehakt.
- Maak je handen lichtjes vochtig en rol de porties tot ballen.
- Plat de ballen een beetje af en leg ze op een plaatje.
- Laat de frikadellen 30 min opstijven in de koelkast.
- Zet een pan op het vuur en warm ze op.
- Voorzie de pan van wat olijfolie en warm die ook op.
- Kleur de frikadellen mooi bruin aan beide zijden op een medium hoog vuur.
- Zet het vuur een stuk zachter en laat ze verder garen.
- Draai af en toe de frikadellen om.
TIP:
Je hoeft het uitje in principe niet te fruiten, maar ik vind dat wel aangenamer en het geeft extra smaak.
Reacties