Notentaart

Foto Cathy Van de Moortele

Je houdt het niet voor mogelijk, maar deze notentaart is alles wat je wilt. Een lekkere bodem, 3 soorten noten en dan nog afgewerkt met chocolade. Woppakee! Ga zitten, lees het recept en maak je boodschappenlijstje.

Wat hebben we nodig:

  • 300 gr speltbloem
  • 15 gr bakpoeder
  • snuifje zout
  • 125 gr boerenboter, op kamertemperatuur
  • 100 gr fijne griessuiker
  • 50 gr ei
  • 50  gr abrikozenconfituur
  • 200 gr boerenboter
  • 130 gr donkerbruine suiker
  • 10 gr (zelfgemaakte) vanillesuiker
  • 50 ml water
  • 100 gr pecans, fijngemalen
  • 160 gr blanke hazelnoten, fijngemalen
  • 140 gr blanke amandelen, fijngemalen
  • 250 gr chocolade callets
  • 1.5 eetlepel neutrale olie

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 180°C. 
  • Bekleed een grote ronde vorm met bakpapier en vet die in. Ik gebruik hiervoor mijn tarte tatin pan van Le Creuset, die een diameter van 25cm heeft. Ga zeker niet kleiner. Je mag gaan tot een vorm van 28cm diameter.
  • Meng de speltbloem met het bakpoeder en het zout. Gebruik hiervoor een garde.
  • In de kom van de Kenwood doe je de boter, de suiker en het ei.
  • Gebruik de K-klopper om alles te mengen.
  • Voeg de droge ingrediĂ«nten toe en meng nogmaals kort tot je een homogeen deeg hebt.
  • Duw het deeg uit in de voorbereide vorm. 
  • Prik het deeg in met een vork.
  • Bestrijk het deeg met de confituur.
  • In een steelpannetje meng je de boter met de twee soorten suiker en het water.
  • Breng alles aan de kook.
  • Eens de boter en de suiker gesmolten is, voeg je alle gemalen noten toe.
  • Laat nog even goed doorwarmen tot je een sticky massa hebt.
  • Giet de notenmassa over het deeg met de confituur en strijk glad.
  • Schuif de taart voor 40 min in de oven.
  • Van zodra de taart uit de oven is, snij je ze met een scherp mes in punten.
  • Laat de taart volledig afkoelen in de vorm op een rooster.
  • Smelt de chocolade (au bain marie). Ik gebruik de chocoladestand op mijn Stoves op stand 1, zodat ik geen bain marie nodig heb.
  • Eens de chocolade gesmolten is, neem je die van het vuur en roer je er de olie onder.
  • Haal alle punten notentaart uit de vorm en zet ze op een rooster.
  • Zet je rooster boven een bakplaat met bakpapier.
  • Giet de chocolade over de notentaartpunten.
  • Laat de chocolade opstijven.

TIP:

Je kan de speltbloem vervangen door gewone tarwebloem of patisseriebloem.

Foto Cathy Van de Moortele



Reacties