Scampi in de wok

Foto Cathy Van de Moortele

We halen de wok weer eens boven! Altijd leuk om te doen en je hebt meteen een grote hoeveelheid groenten op je bord. Ik kies zelf graag voor grote scampi, maar koop vooral wat je zelf liefst koopt. De scampi die ik koop zijn meestal al van de schaal en het darmkanaal ontdaan, maar je kan dat uiteraard ook zelf doen. Voor wok heb ik toch graag dat je niet meer moet prutsen met schalen tijdens de maaltijd.

Wat hebben we nodig:

  • 300 gr scampi, ontdooid, schaal en darmkanaal verwijderd
  • zout
  • witte peper
  • 1 koffielepel maïzena
  • 1 steel selderij, schoongemaakt
  • 1 grote wortel, geschraapt
  • een handvol peultjes
  • 75 gr shimeji champignons
  • 1 teen knoflook, gepeld
  • 1 stukje gember, geschild
  • 2 pijpajuintjes, schoongemaakt
  • wokolie (ik gebruik graag rijstolie)
  • 1 eetlepel water
  • 1 koffielepel vissaus
  • 1 koffielepel shaoxing (Chinese kookwijn)
  • snuifje zout
  • snuif witte peper
  • 1 koffielepel suiker
  • 1 koffielepel maïzena
  • sesamolie

Hoe gaan we te werk:

  • Dep de scampi droog en doe ze in een kom.
  • Kruid ze met zout en peper en hussel ze door elkaar.
  • Strooi de maïzena over de scampi en meng goed.
  • Laat de scampi 15 min rusten.
  • Snij de selder in 4 stukken.
  • Snij elk stuk in 3 repen.
  • Snij de wortel in diagonale stukken.
  • Snij elk stuk in dunne plakken.
  • Verwijder de draad aan weerszijden van de peultjes.
  • Snij de achterkant weg van de shimeji champignons.
  • Vul de wokpan met heet water en doe er een scheutje olie in. Dit zal er voor zorgen dat de groenten mooi fris van kleur blijven.
  • Breng het water aan de kook.
  • Blancheer de selder met de wortel gedurende 30 sec.
  • Schep de groenten uit het hete water en blancheer nu de peultjes en champignons gedurende 15 sec.
  • Schep de groenten uit de wok en giet het hete water weg.
  • Droog de wok en zet ze weer op het fornuis.
  • Voorzie de wok van een scheut wokolie en warm ze goed op.
  • Roerbak de scampi kort tot ze van kleur veranderen. 
  • Hou de gebakken scampi apart (ze zijn nu nog niet helemaal gaar).
  • Snij de knoflook in plakjes, de gember in reepjes en de pijpajuintjes in hapklare stukken.
  • Doe wat verse olie in de wok en warm die op.
  • Roerbak de aromaten: knoflook, gember en pijpajuin.
  • Voeg de geblancheerde groenten toe en roerbak.
  • Voeg de scampi toe.
  • Blus met een scheutje kookwijn.
  • Meng het water met de vissaus, kookwijn, zout, peper, suiker en maïzena voor de saus.
  • Giet de saus in de wok en roer goed om.
  • Warm nog kort even door.
  • Neem de wok van het vuur.
  • Werk af met een scheutje getoaste sesamolie.

TIP:

Je kan noedels of rijst serveren bij dit wokgerecht.

Foto Cathy Van de Moortele



Reacties