Hartige toast

Foto Cathy Van de Moortele

Op elk moment van de dag kan je deze hartige toast serveren. Ik ben geen croque-persoon en zal ook nooit een klassieke croque bestellen in een brasserie. Maar voor zo'n hartige toast als vandaag, wil ik gerust aanschuiven. Ik bak om de 3 dagen brood (sinds de meisjes uit huis zijn, hoef ik niet meer elke dag brood te bakken). Gezien er geen bewaarmiddelen in het brood zitten, zal het de laatste dag niet meer zo vers zijn als op de eerste dag. Maar hier wordt geen brood weggegooid. Of ik maak er croûtons van, ik hou het brood om er wentelteefjes of broodpudding van te maken of we maken toast. 
Ik maak ook elke week mijn eigen roomkaas, heel eenvoudig, van volle Griekse yoghurt en een snuifje zout. Dit werd vandaag de basis van mijn hartige toast. Nu we weer 3 kippen in de tuin lopen hebben, kunnen we elke dag genieten van verse eitjes. Ik vind eieren onmisbaar in de keuken. De vreugde die ik voel wanneer ik de eitjes uit het kippenhok mag halen, vaak nog warm en kakelvers. Daar kan niets tegenop. Een gepocheerd eitje is dan ideaal maar vandaag werd het een spiegelei, aan één kant gebakken. Ik zie vaak mensen die een spiegelei aan beide kanten bakken en dan breekt mijn hart. Die lopende dooier is de kers op de taart, het doel van het spel. 

Wat hebben we nodig:

  • twee dikke plakken brood
  • boter
  • 1 ei
  • fleur de sel
  • 1/2 avocado, gepeld en ontpit
  • roomkaas
  • chili olie
  • Aleppo peper
  • sriracha mayonaise

Hoe gaan we te werk:

  • Toast het brood aan beide zijden en leg de toast op een bord.
  • Laat wat boter warm worden in je kleinste pannetje.
  • Breek een ei in de pan en zorg dat de dooier intact blijft.
  • Bak het spiegelei op medium warmte. Beweeg af en toe de pan zodat het ei zeker niet blijft kleven.
  • Kruid het ei met fleur de sel.
  • Ondertussen snij je de halve avocado in plakken.
  • Besmeer het brood ruim met roomkaas.
  • Schep het spiegelei op de roomkaas en druppel er wat chili olie over.
  • Kruid af met Aleppo peper.
  • Leg de plakjes avocado op de andere toast en trek er enkele streepjes sriracha mayonaise over.

TIP:

Ik toast mijn brood liefst in het kleinste oventje van mijn Stoves. Dan kan ik dikke plakken snijden die niet zouden passen in mijn toaster.



Reacties