Moinkballs op de Kamado Joe

Foto Cathy Van de Moortele

Ja, het moest er ook van komen. Het is prachtig weer geweest deze week en de Kamado Joe mag weer zijn werk doen. Ik heb hem helemaal schoongemaakt na zijn winterrust, hij is weer klaar voor lekkere hapjes. Laten we beginnen met deze moinkballs. Geen rundergehaktballen uit het oorspronkelijk recept, maar een mengeling van varken en kalf, gewoon omdat wij dat het liefst eten. Ik heb er gebakken uitjes in gedaan (wie vindt dat nu niet lekker?) en Ă  la minute geraspte Parmezaanse kaas. Bij Elke Dag BBQ in Maldegem, vond ik mijn BBQ rub en BBQ saus. Laat de balletjes rustig opstijven in de koelkast terwijl de Kamado aan het opwarmen is. We gaan de balletjes indirect garen, dat wil zeggen, met gebruik van de heat deflectoren. Die mag je plaatsen wanneer de kolen mooi warm zijn en nadat je wat rookchunks op je kolen gelegd hebt. Boven de heat deflectoren komt dan je rooster waar je de balletjes op zal garen. Alles gebeurt op lage temperatuur, zeg maar 100°C ongeveer. Gebruik het ventielschuifje en de schuif onderaan de BBQ om de temperatuur correct te regelen. De balletjes mogen zo'n uurtje garen, waarna we ze door BBQ saus gaan rollen en nog 15 min verder laten garen. 

Wat hebben we nodig:

  • olijfolie
  • 25 gr ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 550 gr gemengd gehakt (varken/kalf)
  • 1 ei
  • 30 gr Parmezaanse kaas, vers geraspt
  • peper van de molen
  • snuif lookpoeder
  • gerookt spek in plakjes
  • BBQ rub
  • BBQ saus

Hoe gaan we te werk:

  • In een klein pannetje laat je wat olijfolie opwarmen. 
  • Fruit het uitje glazig en laat het daarna afkoelen.
  • Meng het gehakt met het ei, de Parmezaanse kaas, het afgekoelde uitje, peper en lookpoeder.
  • Maak balletjes van zo'n 30 gr en laat ze een uurtje opstijven in de koelkast.
  • Ondertussen voorzie je de Kamado van houtskool en steek je die aan (alle schuiven open).
  • Eens de kolen warm zijn, leg je wat rooksnippers of een rookchunk op de kolen.
  • Leg de heat deflectoren op het accessoire rek en leg daarboven een rooster. Vet het rooster lichtjes in met olie.
  • Sluit de Kamado en laat de temperatuur tot 100°C komen. Regel de warmte door de schuiven meer te sluiten.
  • Rol de balletjes door BBQ rub.
  • Voorzie elk gehaktballetje van een half plakje gerookt spek. Maak het spek vast met een prikker.
  • Leg de balletjes op het rooster gedurende een uurtje.
  • Neem de balletjes van het rooster en wentel ze door BBQ saus.
  • Leg ze nog een kwartiertje terug op het rooster.
  • Geniet!

TIP:

Lekker warm maar ook koud zal je er van genieten.

Foto Cathy Van de Moortele



Reacties