Trofie met shii-take en salie

Foto Cathy Van de Moortele

Een samenwerking tussen de jongste dochter en de mama. Ze was net terug voor een kortverblijfje in België, voor ze weer vertrok naar New York, waar ze voor Die Keure uit Brugge aan het werk kan als grafisch vormgever. Het was even overleggen en bij elkaar polsen wat we zouden maken. We hadden kraakverse mini shii-take, de kruidentuin puilde uit van de salie en ik had een hele pan uien gebakken voor mijn man, die aan het wachten was op zijn broodje braadworst met gebakken uien.
We hebben gekozen voor trofie. Deze superleuke pastavorm wordt gemaakt van semola en water. Niet de meest eenvoudige pasta om te maken en gezien we met een beetje tijdsgebrek zaten, hebben we trofie uit de supermarkt gebruikt. Een geslaagd pastagerechtje!

Wat hebben we nodig:

  • boerenboter
  • 1 grote ui, gepeld, gehalveerd en in repen gesneden
  • zout
  • peper van de molen
  • 200 gr trofie
  • olijfolie
  • 250 gr shii-take
  • 5 salieblaadjes, gesnipperd
  • 30 ml witte wijn
  • 6 grote salieblaadjes
  • Parmezaanse kaas

Hoe gaan we te werk:

  • Zet een grote pan op het vuur en warm ze op.
  • Doe een klont boter in de pan en warm ze ook op.
  • Fruit de uien tot ze glazig zijn. Kruid met zout en peper.
  • Laat de uien nu verder bakken op medium vuur tot ze mooi bruin en zacht zijn.
  • Ondertussen zet je een grote pot met gezouten water op het vuur.
  • Kook de trofie al dente.
  • In een diepe hapjespan laat je wat olijfolie warm worden.
  • Bak de shii-take. Kruid ze met peper en zout.
  • Strooi de gesnipperde salie over de shii-take.
  • Blus de champignons met de wijn en laat die praktisch uitkoken.
  • Zet een klein pannetje op het vuur en laat er een klont boter warm in worden.
  • Leg de grote salieblaadjes in de warme boter en laat ze mooi kleuren en krokant worden.
  • Voeg de al dente pasta toe aan de hapjespan, samen met een pollepel pastakookvocht.
  • Laat de trofie nog even verder garen.
  • Voeg de gebakken uien toe aan de pan.
  • Verdeel de pasta over 2 diepe kommen.
  • Werk af met de krokant gebakken salieblaadjes en de gebruinde boter.
  • Rasp naar believen Parmezaanse kaas over je pasta.

TIP:

Trofie is een goede pastasoort om te serveren met pesto.

Reacties