Salade van rode ui en peterselie

Foto Cathy Van de Moortele

Deze zomerse periode smeekt om frisse bijgerechten. Deze Turkse salade bijvoorbeeld: eenvoudiger kan het echt niet. Sumak is een citrusachtig poeder, gemalen van de rode besjes van de sumakplant. Een smaakmaker uit het Midden-Oosten die wij ook wel weten te waarderen. Je vindt sumak bij de Turkse winkel, hoe kan het ook anders?

Wat hebben we nodig:

  • 1 Romeinse sla, in grove stukken gesneden, gewassen en gedroogd
  • 1 rode ui, gepeld en gehalveerd
  • een bussel platte peterselie, gewassen en gedroogd
  • 1 eetlepel sumak
  • snuif zout
  • sap van 1/2 citroen

Hoe gaan we te werk:

Verdeel de stukken sla over een groot bord.
Gebruik een mandoline om de ui in heel dunne plakken te snijden. Doe de uien in een kom.
Scheur de peterselie grof en doe ze bij de uien.
Kruid met sumak en zout.
Hussel alles door elkaar en "kneed" de salade een beetje, zodat de sumak en het zout in de uien en peterselie kunnen trekken.
Laat de salade 30 min staan op kamertemperatuur.
Verfris met vers citroensap.
Serveer deze salade over de Romeinse sla.

TIP:

Je kan ook wat olijfolie over de salade druppelen, maar ik hou wel van het zurige zoals ze nu is.


Reacties