Een wolk van chocolade

Foto Cathy Van de Moortele

Chocoladetaart kan behoorlijk zwaar zijn, zeker als je er dan echte chocolade in verwerkt zoals bij een moelleux au chocolat. Ik wou iets lichter en niet te zoet, iets wat makkelijker weghapte en misschien wat minder bleef hangen aan de heupen. Dan is de keuze voor puur cacaopoeder helemaal niet verkeerd.
Er hoort vers geklopte slagroom bij, dat is een must. Of een bolletje roomijs. Of allebei.

Wat hebben we nodig:

  • 60 gr fijne griessuiker
  • 5 eiwitten
  • 5 eierdooiers
  • 50 gr boerenboter, gesmolten en afgekoeld
  • 125 ml melk, lauwwarm
  • 80 gr patisseriebloem
  • 20 gr pure cacao
  • snuifje zout

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de heteluchtoven voor op 150°C.
  • Bekleed een kleine springvorm van 18 cm diameter met bakpapier (bodem en opstaande rand) en vet die in.
  • Klop de suiker met de eiwitten op maar klop ze niet droog.
  • Klop nu de eierdooiers op met de boter tot een romig mengsel.
  • Voeg de melk toe aan de dooiers en klop nog even verder.
  • Meng de bloem met het cacaopoeder en het snuifje zout en zeef deze droge ingrediĂ«nten boven de opgeklopte eierdooiers.
  • Meng kort.
  • Spatel de opgeklopte eiwitten luchtig door het beslag tot er geen eiwit meer te zien is.
  • Giet het beslag in de voorbereide springvorm en tik de vorm even op het werkblad om luchtbellen te verwijderen.
  • Bak de taart 1u.
  • Laat de taart in de vorm afkoelen op een rooster.
  • Verwijder de vorm en het bakpapier.
  • Serveer de taart met vers geklopte slagroom en/of roomijs.

TIP:

Het is belangrijk dat je de juiste springvorm gebruikt. Een grotere springvorm zal niet zorgen voor zo'n hoog resultaat.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties