Turkse dip: ezme

Foto Cathy Van de Moortele

De zomer komt er aan. Tijd voor dips en hapjes. De hummus gaat nu al enkele jaren mee en baba ganoush en guacamole hebben we ook wel al gehad. Ik heb zin in iets anders. Zie het als de Turkse versie van een Mexicaanse salsa, boordevol kleur, pit en lekkers.

Wat hebben we nodig:

  • 75 gr rode ui, grof gesnipperd
  • 1/2 rode chili peper, ontpit en grof gesneden
  • 1/2 rode puntpaprika, schoongemaakt en grof gesneden
  • 15 gr platte peterselie, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, gepeld
  • 1 blik tomatenblokjes, uitgelekt
  • 25 gr paprikapuree
  • 15 gr granaatappelmelasse
  • 25 gr olijfolie
  • sap van 1/2 citroen
  • 1 koffielepel gedroogde munt
  • 1 koffielepel Aleppo peper (pul biber)
  • snuif zout
  • snuifje suiker

Hoe gaan we te werk:

  • Zet je keukenrobot klaar.
  • Doe alle ingrediĆ«nten in de robot en pulseer tot je de consistentie bekomt die jij graag wilt: chunky, half chunky of glad.
  • Schep de ezme over in schone bokaaltjes en dek af met een laagje olijfolie.
  • Laat de ezme enkele dagen trekken in de koelkast.
  • Serveer met pitabroodjes, als sausje bij de BBQ of als broodsmeersel.

TIP:

Maak de dip pittiger door de pikante Aleppo peper of een pikante paprikapuree te gebruiken.
Paprikapuree is net zoals tomatenpuree, maar van paprika dus. Je vindt er een milde en een pikante versie van (ik ga altijd voor mild). De paprikapuree, Aleppo peper, gedroogde munt en granaatappelmelasse vind je in de Turkse winkel.
In de zomer kan je het blik tomatenblokjes vervangen door gehakte, rijpe tomaten (laat ze ook uitlekken).

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties