Haverkoekjes met chocolade

Foto Cathy Van de Moortele

Koop de echte havervlokken, niet de zachtere Quaker havermout, als je van haverkoekjes houdt. De textuur zal helemaal anders zijn. Het voelt zelfs een beetje gezonder ook. Ok, we houden niemand voor de gek hier: koekjes blijven een traktatie. Geniet er van!

Wat hebben we nodig:

  • 115 gr boerenboter
  • 100 fijne griessuiker
  • 100 gr donkerbruine suiker
  • 1 ei
  • 125 gr patisseriebloem
  • 3 gr natriumbicarbonaat
  • 2 gr bakpoeder
  • snuifje zout
  • 1/2 koffielepel vanille poeder
  • 135 havervlokken
  • 200 gr chocolate chips

Hoe gaan we te werk:

  • Klop de boter romig een de kom van de Kenwood met de K-klopper. Schraap de zijkanten naar beneden.
  • Voeg de twee soorten suiker toe en klop tot alle suiker is opgenomen.
  • Voeg het ei toe, schraap de zijkanten naar beneden en klop een laatste maal op.
  • Meng de bloem met het natriumbicarbonaat, het bakpoeder, zout en vanillepoeder.
  • Voeg de droge ingrediĆ«nten toe aan de natte en klop kort tot het deeg als een bal samenkomt.
  • Voeg de havervlokken toe en meng kort.
  • Voeg de chocolate chips toe en meng kort.
  • Verwarm de oven voor op 190°C en zet enkele bakplaten met bakpapier klaar.
  • Vorm 22 balletjes van 30 gr en leg ze op de bakplaten met enige tussenruimte.
  • Duw de balletjes plat door er een glas op te drukken.
  • Bak de koekjes 8 - 10  min.
  • Laat de koekjes 5 min afkoelen op de bakplaat en schep ze dan over op een rooster om volledig af te koelen. Ze zullen uitharden tijdens het afkoelen.

TIP:

Je kan de chocolate chips weglaten of vervangen door evenveel noten of gedroogd fruit.

Reacties