Eclairs
Foto Cathy Van de Moortele |
Of je ze nu vult met crème patissière, slagroom of een hartige vulling: éclairs zijn zo lekker! Ik ben geen echte taarteneter, maar voor een éclair, een carré confituurke of een boekske schuif ik heel graag aan tafel.
Soezendeeg maken kan een beetje overweldigend zijn, maar het is niet zo moeilijk als je denkt. Gewoon proberen! De gebakken soezen kan je na afkoelen in een gesloten doos in de vriezer bewaren en later opvullen. Je kan ze doorsnijden en vullen of je maakt onderaan enkele kleine gaatjes en spuit hier de vulling door met een spuitzak met fijne tip. Aan jou de keuze!
Wat hebben we nodig:
- 100 gr boerenboter
- 200 gr water
- snuifje zout
- 150 gr patisseriebloem
- 300 gr eieren, geklutst
Hoe gaan we te werk:
- Zet 2 bakplaten met bakmatjes of bakpapier klaar.
- Verwarm de oven voor op 225°C.
- Doe de boter met het water en het zout in een steelpannetje en breng dat aan de kook.
- Haal de pan van het vuur en klop er de bloem in één keer door met een houten lepel.
- Zet het pannetje weer op het vuur en blijf goed kloppen met de lepel om het deeg te laten "drogen".
- Zodra het deeg mooi loslaat in een bol, neem je de pan van het vuur.
- Breng het deeg over in de kom van de Kenwood en klop het los met de draadklopper.
- Terwijl de mixer draait, voeg je een deeltje van de eieren toe.
- Voeg pas vers ei toe, wanneer het vorige volledig is opgenomen.
- Schraap af en toe de zijkanten naar omlaag met een spatel.
- Mogelijks heb je niet al het ei nodig. Wees dus voorzichtig met het laatste beetje, zodat het beslag niet te lopend wordt.
- Het beslag moet mooi glanzen en soepel zijn.
- Breng het beslag over in een spuitzak met een grote, gekartelde spuitmond.
- Spuit 16 éclairs op de bakplaten.
- Bak de éclairs 20 - 25 min of tot ze goudbruin zijn.
- Laat ze afkoelen op een rooster.
- Prik met een potlood 3 gaatjes in de bovenkanten van de éclairs. Door deze gaatjes spuit je achteraf de vulling. De bovenkant van de éclairs wordt nadien de onderkant, zodat je de mooi gladde andere kant hebt om in de chocolade te dopen.
TIP:
Ik zet maar 1 bakplaat in de oven. De andere bakplaat met soezen zet ik in de koelkast tot de eerste plaat gebakken is.
Ik werk met éclairs graag af met een chocolade ganache: warm hiervoor 200 ml slagroom goed op en giet die over 150 gr fondant chocolade callets en 1 eetlepel pure cacao. Laat het mengsel 5 min staan en roer het daarna goed door met een klopper.
Reacties