Risotto runderstoofpot

Foto Cathy Van de Moortele

Of dat nog wel kan, nu stoofpotjes klaarmaken met dat mooie weer? Natuurlijk wel. Terwijl je stoofpotje traag staat te garen, heb jij volop de tijd om in de tuin te zitten en niets anders te doen. Stoofpotjes zijn op hun best als ze tijd krijgen. Zet het vuur laag en geniet.

Wat hebben we nodig:

  • olijfolie
  • 850 gr runderstoofvlees
  • 2 kleine uien, gepeld en gesnipperd
  • 2 kleine wortels, geschraapt en in plakjes gesneden
  • 2 stelen bleekselderij, schoongemaakt en in maantjes gesneden
  • zout
  • peper van de molen
  • 70 gr paprikapuree (of tomatenpuree)
  • 200 ml rode wijn
  • 1 blik tomatenblokjes van een goed merk
  • 1 bouquet garni (thijm, rozemarijn, laurier)
  • 500 ml (verse) kippenbouillon, heet
  • 300 gr risotto rijst
  • 1 citroen

Hoe gaan we te werk:

  • Zet een zware, grote pot, type Le Creuset, op het vuur en warm hem goed op.
  • Voorzie hem van een laag olijfolie en warm die ook op.
  • Dep het vlees goed droog met keukenpapier, zodat het niet gaat stoven zo meteen.
  • Leg het vlees in de warme olie en zorg dat de stukjes elkaar niet raken. Je zal dit in meerdere keren moeten doen.
  • Laat het vlees mooi bruin worden en korsten. Dat zorgt voor extra smaak. Draai het vlees om met een tang en kleur de andere kant.
  • Haal het vlees uit de pan en ga verder met de rest van het vlees.
  • Nadat alle vlees aangebakken is, doe je wat verse olie in de pan.
  • Fruit de uien, wortels en selder aan tot ze glazig zijn.
  • Kruid met zout en peper.
  • Roer de paprikapuree door de groentjes en bak die even mee (extra smaak).
  • Blus de groentjes met de rode wijn en laat die praktisch uitkoken.
  • Voeg de tomatenblokjes toe en leg er de bouquet garni in.
  • Voeg ook de hete kippenbouillon toe en warm alles goed door.
  • Leg het vlees in de saus en breng het aan de kook.
  • Dek het stoofpotje af met een deksel en verminder het vuur naar laag.
  • Laat het vlees langzaam garen tot het heel zacht is. Afhankelijk van hoe hoog je vuur staat, mag je rekenen op 1-2u.
  • Gooi de bouquet garni weg.
  • In een pan warm je wat olijfolie op.
  • Doe de risotto in de pan en laat de korrels allemaal een vetlaagje krijgen en heel lichtjes kleuren.
  • Voeg de risotto toe aan de stoofpot en roer om.
  • Laat alles samen verder garen op een laag pitje (ongeveer 30 min) of tot de rijst gaar is.
  • Verfris het gerecht met sap van de citroen.

TIP:

Voeg extra heet vocht toe als je ziet dat het stoofpotje te droog wordt.
Paprikapuree is een zeer goede smaakmaker. Ik koop het in de Turkse supermarkt. Heb je het niet in huis, dan kan je ook tomatenpuree gebruiken.

Foto Cathy Van de Moortele




Reacties