Little gem salade met witte asperges, krieltjes en kip

Foto Cathy Van de Moortele

Ze zijn er weer, het witte goud! Dit jaar moesten we iets langer wachten op de volle grond asperges van Bij Andries, maar ze waren het wachten waard. Super lekker! Oh wat heb ik hier naar uit gekeken!
Ik was aan het twijfelen over hoe ik deze eerste asperges zou eten. Geen zin in gepocheerde eitjes, geen vers gesneden ham in huis en te laat voor een bezoekje aan de visboer. Gaandeweg is mijn maaltijdsalade ontstaan en weet je: het was verdikke lekker! Mijn favoriete manier om asperges te garen, blijft sous-vide. Je kan ze uiteraard ook garen op de manier die voor jou het beste lukt: jouw asperges, jouw keuze. Goed voor 2 personen voor een lichte lunch.

Wat hebben we nodig:

  • 5 AA asperges, geschild
  • peper van de molen
  • zout
  • 15 gr boter, ijskoud
  • 20 ml vers geperst citroensap
  • 40 ml room
  • 15 gr bieslook, fijngesnipperd
  • 1 kleine sjalot, gepeld en fijngesnipperd
  • peper van de molen
  • zout
  • 50 ml olijfolie
  • 2 little gems, schoongemaakt
  • 8 krieltjes, gewassen en gestoomd
  • 175 gr kipfilet, in blokjes gesneden
  • kipkruiden
  • olijfolie
  • 3 grote aardbeien

Hoe gaan we te werk:

  • Vul je sous-vide bak met ruim water en stel de temperatuur in op 85°C en de tijd op 45 min.
  • Stop de asperges in een vacumeerzak en kruid ze met peper en zout.
  • Leg de koude boter op de asperges en trek de zak vacuüm.
  • Van zodra de temperatuur bereikt is, leg je de zak met de asperges in het warme water.
  • Maak de dressing: doe het citroensap met de room, bieslook en sjalot in een kom.
  • Klop goed met een garde. Kruid met peper en zout.
  • Druppel de olijfolie langzaam bij de dressing en blijf ondertussen goed kloppen met de garde.
  • Halveer de little gems (verwijder het kontje) en snipper het fijn.
  • Meng de sla met een deel van de bieslook dressing (hou 2 eetlepels apart voor de afwerking) en verdeel ze over twee borden.
  • Halveer de gare krieltjes en bak ze op de snijkant in warme olijfolie. Kruid met peper en zout.
  • Bak de gekruide kipfiletblokjes in olijfolie.
  • Verdeel de aardappeltjes en de kipfiletblokjes over de salade.
  • Haal de asperges uit de vacumeerzak en giet het vocht weg.
  • Snij de asperges diagonaal in stukken en schik ze op de borden.
  • Werk af met gehalveerde aardbeien en de rest van de dressing.

TIP:

Aardbeien en asperges doen het goed samen.
Leg een kruidentuintje aan. Verse kruiden zijn zo lekker! 
Maak jij zelf je vinaigrettes en dressings? Jij bepaalt wat er in gaat en je maakt ze ook vers, met kruiden naar keuze. De moeite om te proberen.
Little gem vind je ook onder de naam sucrine. Het is het kleine broertje van de grotere Romeinse sla. Sucrine kan je niet alleen rauw eten, maar ook stomen. Ze komen meestal voorverpakt.





Reacties