Konijn
Foto Cathy Van de Moortele |
Lang geleden dat we nog eens een konijn klaargemaakt hebben. Geen zin in een donkere biersaus vandaag. Laten we het licht houden: we gaan voor een lekkere jus.
Ik was net kippenbouillon aan het trekken (van kippenvoeten deze keer) en die heb ik gebruikt om de saus voor het konijn te maken. Het konijn wordt eerst aangebraden op het vuur en mag dan verder garen in de oven. De saus laten we dan inkoken tot ze op de gewenste dikte is. Heerlijk met peterselie aardappeltjes en gebakken appelpartjes.
Wat hebben we nodig:
- zonnebloemolie
- 1 konijn, versneden en drooggedept met keukenpapier
- peper van de molen
- zout
- 50 gr boerenboter
- 50 gr ui, gepeld en in fijne brunoise gesneden
- 50 gr selder, gepeld en in fijne brunoise gesneden
- 50 gr wortel, geschraapt en in fijne brunoise gesneden
- enkele takjes jonge thijm
- 1 teentje knoflook, gepeld en in plakjes gesneden
- 30 ml witte wijn
- 500 ml kippenbouillon, heet
- platte peterselie, gesnipperd
Hoe gaan we te werk:
- Laat je grootste zware pot, type Le Creuset, goed warm worden op het fornuis.
- Ondertussen verwarm je de oven voor op 190°C.
- Doe een bodem olie in de pan en warm die mee op. Voorzie voldoende olie, zodat het konijn niet aanbrandt.
- Kruid het konijn aan alle kanten met peper en zout.
- Leg de stukken in de pan (zo nodig in 2x) en laat ze mooi kleuren.
- Draai de stukken om en laat ook de andere kant kleuren.
- Haal het vlees uit de pot en laat het even rusten in een kom.
- Giet het teveel aan olie in een bakbestendig kommetje. We hebben die olie niet meer nodig.
- Laat de boter smelten in de pot.
- Fruit de mirepoix tot die lichtjes gekleurd is.
- Verdeel de thijm en knoflook over de groentjes en blus met witte wijn.
- Laat de wijn praktisch uitkoken.
- Leg de stukken konijn weer in de pot en giet er de bouillon bij.
- Breng alles aan de kook en zet daarna de pot in de oven voor 30 min.
- Haal het rugstuk uit de pot (dat heeft minder gaartijd nodig) en laat de rest van het konijn nog 15 min verder garen.
- Ga na of alle stukken gaar zijn.
- Haal het vlees uit de pot en kook de saus in tot de gewenste dikte.
- Kruid bij met peper en zout indien nodig. Strooi de peterselie in de saus.
TIP:
Je kan nog room toevoegen aan de saus als je dat wenst.
Ik braad de kop en de lever ook mee, voor extra smaak.
Serveer de mirepoix mee met de saus.
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties