Rucola salade met gegrilde ananas en tarwe
Foto Cathy Van de Moortele |
Tarwe is niet bepaald iets wat we heel vaak eten, maar het leek me wel leuk om eens tarwe in een salade te verwerken. De boodschappen waren net gedaan en ik zat boordevol inspiratie. Een dagrijpe ananas, die ik meteen op de grill wou bakken, zachte ricotta voor smeuïgheid en pittige rucola als tegenhanger. De krokant gegaarde boontjes bleven mooi groen dankzij de natriumbicarbonaat in het kookwater. Nu ik granaatappelmelasse in huis heb, gebruik ik dat vaker dan de meer gekende balsamico. Probeer het maar eens uit!
Wat hebben we nodig:
- 50 gr tarwekorrels
- zout
- 100 verse ananas, in blokjes gesneden
- olijfolie
- 70 gr sperziebonen, schoongemaakt en in hapklare stukken gesneden
- 1 koffielepeltje natriumbicarbonaat
- 25 gr rucola, gewassen en gedroogd
- 1/2 avocado, geschild en ontpit, in blokjes gesneden
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 koffielepel granaatappelmelasse
- peper van de molen
- Aleppo peper (pul biber)
- 50 gr ricotta
Hoe gaan we te werk:
- Kook de tarwe gaar in licht gezouten water. Laat de tarwe uitlekken en afkoelen.
- Zet een grillpan op het vuur en laat ze heel warm worden.
- Besprenkel de ananas met een beetje olijfolie.
- Grill de ananas aan beide zijden en laat ze afkoelen op een bordje.
- Kook de bonen beetgaar in 3 min in water met een lepeltje natriumbicarbonaat.
- Spoel de bonen onder koud stromend water.
- Doe de rucola in een kom en voeg de tarwe, ananas en boontjes toe.
- Meng alles op een luchtige manier met lepel en vork.
- Strooi de blokjes avocado over de salade.
- Besprenkel met de olijfolie en de granaatappelmelasse.
- Kruid met peper, zout en Aleppo peper.
- Schep nogmaals om.
- Werk af met enkele lepels ricotta en serveer.
TIP:
Laat de bonen niet langer garen dan nodig, zorg dat ze nog wat beet hebben.
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties