Baby octopus in ansjovis tomatensaus

Foto Cathy Van de Moortele

Je bent fan of niet: baby octopus. Ik vind ze al prachtig om te zien, die kleine wezentjes. Ze doen me denken aan warme zomeravonden in Spanje, genietend op een terrasje in het gezellige geroezemoes. Mijn oorspronkelijke doel was om ze op de Kamado klaar te maken, maar de temperatuur dwong me toch weer naar de keuken (waar ik supergraag ben trouwens).

Wat hebben we nodig:
  • olijfolie
  • 200 gr baby octopus, ontdooid en drooggedept
  • 1 steel selder, schoongemaakt en in fijne brunoise gesneden
  • 1 kleine ui, gepeld en in fijne brunoise gesneden
  • zout
  • 1 teentje knoflook, gepeld
  • 1 eetlepel paprikapuree
  • 1 koffielepel ansjovispasta
  • peper van de molen
  • snuif zoet paprikapoeder
  • 2 laurierblaadjes
  • 250 gr kerstomaatjes, gehalveerd
  • 250 gr krieltjes, gewassen en gehalveerd
  • 50 ml water
  • verse peterselie, fijngesnipperd
Hoe gaan we te werk:
  • Zet een pan op het vuur en warm ze goed op.
  • Doe een bodempje olijfolie in de pan en warm die ook op.
  • Leg de octopus in de pan en zorg dat ze elkaar niet raken.
  • Ze zullen meteen opkrullen als de pan warm genoeg is.
  • Laat ze mooi kleuren aan één kant en kleur daarna de andere kant.
  • Haal de octopus uit de pan en laat ze even rusten in een kommetje.
  • Voeg wat extra olijfolie toe aan de pan en warm ze op.
  • Fruit de selder en ui tot ze wat zachter zijn.
  • Kruid met zout.
  • Rasp de knoflook boven de groentjes.
  • Laat alles lichtjes kleuren.
  • Roer de paprikapuree en ansjovispasta door de groentjes en bak die even mee, zodat de smaken kunnen vrij komen.
  • Kruid met peper en zoet paprikapoeder. Roer goed om.
  • Voeg de laurierblaadjes en kerstomaatjes toe en verhoog de temperatuur van het vuur.
  • Leg de octopus tussen de tomaatjes en zet een deksel half op de pan.
  • Laat de saus 15 min pruttelen op medium warmte.
  • Leg de krieltjes in de pan en voeg het water toe.
  • Zet het deksel op de pan en laat alles nog zo'n 30 min pruttelen tot de krieltjes gaar zijn.
  • Strooi de peterselie over het gerecht en serveer met rustiek brood.
TIP:

Snij de krieltjes in 4 als ze groter zijn.
De baby octopus koop ik bij de Aziatische supermarkt in Zelzate.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties