Aubergine alla parmigiana

Foto Cathy Van de Moortele

Yum! Ooh wat heb ik hier zin in! Ik maak dit gerecht daags voordien (je weet wel, tijd om alle smaken te laten samen komen) en schuif het de volgende dag de oven in. De gegrilde aubergines zuigen al het lekkers uit de tomatensaus op, de Parmezaanse kaas zorgt voor het zoute gedeelte en dan de romigheid van de burrata: yesss!

Wat hebben we nodig:

  • 2 grote aubergines, in gelijke plakken gesneden
  • zout
  • olijfolie
  • 250 ml salsa di pomodoro
  • chilivlokjes
  • Parmezaanse kaas naar believen
  • verse basilicumblaadjes, gescheurd
  • 1 burrata, uitgelekt

Hoe gaan we te werk:

  • Neem een dienblad en leg daar alle plakken aubergine op.
  • Kruid ze met zout.
  • Draai ze om en kruid ook de andere kant met zout.
  • Laat de aubergines 10 min staan.
  • Besprenkel de aubergines rijkelijk met olijfolie.
  • Draai ze om en doe hetzelfde aan de andere kant.
  • Verwarm de oven voor op 190°C en zet een lage ovenschaal klaar.
  • Verhit ondertussen een grillpan op hoog vuur.
  • Grill de aubergineplakken aan beide zijden tot ze mooie grillstrepen hebben.
  • Schep een lepel tomatensaus in de ovenschaal en spreid die open met de bolle kant van een lepel. Een klein beetje is voldoende.
  • Leg 1/3 van de aubergine dakpansgewijs op de saus.
  • Schep opnieuw wat van de saus over de aubergines (niet te veel).
  • Kruid met chilivlokjes.
  • Rasp naar believen Parmezaanse kaas over de aubergines en strooi er gescheurde basilicumblaadjes over.
  • Verdeel de burrata in 3 en leg 1/3 van de burrata verspreid over de aubergines.
  • Maak meer laagjes tot alles op is.
  • Schuif de aubergineschotel voor 30 min in de oven.
  • Laat de schotel zeker 10 min rusten vooraleer je hem serveert. 
  • Scheur nog wat extra basilicum over het gerecht.

TIP:

Je kan dit aubergine gerecht ook koud serveren, de volgende dag bijvoorbeeld.
Ik hou de room van de burrata voor het toplaagje.
Rasp zelf je Parmezaanse kaas en laat de zakjes poederkaas in de winkel liggen. De kaas is een groot bestanddeel van dit gerecht en dan wil je wel goeie producten gebruiken.
Je kan de aubergineplakken ook fritueren in zonnebloemolie ipv te grillen in de pan. Nog meer smaak, maar ook meer calorieën. Doe wat voor jou best voelt.



Reacties