Gestoomde artisjok met bieslook vinaigrette

Foto Cathy Van de Moortele

Zonder twijfel mijn favoriete eetbare bloem: artisjok! Ik stoom ze met knoflook en serveer ze met een eenvoudige bieslook vinaigrette. De blaadjes schraap je tussen je tanden, om het vlezige vruchtvlees er af te krijgen (doop dat deeltje eerst in de vinaigrette). Eens de blaadjes allemaal weg zijn, verwijder je het hooi van de artisjok met een lepel. Nu heb je de heerlijke artisjokbodem, die je helemaal kan opeten. Zalig!
Bij de aankoop van artisjokken, let je op de versheid. De artisjok moet mooi egaal van kleur zijn en de blaadjes nog mooi gesloten. Uitgedroogde artisjokken koop je niet. 

Wat hebben we nodig:

  • 1 artisjok
  • 1 teen knoflook, gepeld en in twee gesneden
  • 1/2 groentebouillonblokje
  • 20 ml vers geperst citroensap
  • 40 ml room
  • 15 gr bieslook, fijngesnipperd
  • 1 kleine sjalot, gepeld en fijngesnipperd
  • peper van de molen
  • zout
  • 50 ml olijfolie

Hoe gaan we te werk:

  • Snij de steel weg, zo dicht mogelijk tegen de onderkant van de artisjok.
  • Pel de kleine buitenste blaadjes weg.
  • Neem een keukenschaar en knip de tippen van de blaadjes weg, zodat je een rechte bovenkant krijgt.
  • Stop de teentjes knoflook tussen de blaadjes.
  • Neem een kookpot en doe er een laag heet water in. Verkruimel het bouillonblokje in het water.
  • Zet een stoommandje in de pot (het water moet onder het stoommandje blijven).
  • Zet de artisjok in het mandje (blaadjes bovenaan). 
  • Sluit de pot en breng het water aan de kook.
  • Verminder de warmte tot medium en laat de artisjok 30 min garen. 
  • Prik met een aardappelmesje in de artisjokbodem. Gaat het mesje er nog niet vlot door, laat de artisjok dan nog even verder stomen (check het watergehalte en voeg extra vocht toe indien nodig).
  • Doe het citroensap in een kommetje en klop er de room door.
  • Doe de bieslook en sjalot erbij.
  • Kruid met peper en zout
  • Druppel de olijfolie bij de vinaigrette terwijl je goed blijft kloppen met een garde. Je krijgt nu een mooi gebonden vinaigrette.
  • Serveer de vinaigrette bij de artisjok. Voorzie een kommetje voor het afval van de artisjok.

TIP:

Eet de artisjok zo snel mogelijk na aankoop. Eens hij gestoomd is, is het ook best om hem de dag zelf nog te eten.

Foto Cathy Van de Moortele




Reacties