Pici met gebakken paprika en kip in zwarte pepersaus

Foto Cathy Van de Moortele

Het was superlang geleden dat ik nog eens pici gemaakt had. Deze dikke handgerolde noodles zijn eigenlijk perfect voor wie zelf pasta maken nog te eng vindt. Je rolt deze noodles met de hand, het steekt allemaal niet zo nauw. Ik heb ze geserveerd met gebakken paprika's en kippenhaasjes, naar een recept van June d'Arville. Ik heb me een beetje laten gaan met de vers gemalen peper, woehoe, we hebben moeten blussen nadien. Proef op tijd, er kan altijd nog meer bij.

Wat hebben we nodig:

  • 200 gr "00" pastabloem
  • 90 ml warm water
  • 10 ml olie
  • semolina
  • snuif zout
  • snuif oregano
  • snuif lookpoeder
  • snuif uienpoeder
  • snuif zoet paprikapoeder
  • snuif korianderpoeder
  • enkele chilivlokjes
  • peper van de molen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 5 kippenhaasjes
  • olijfolie
  • 1 ui, gepeld, gehalveerd en in repen gesneden
  • 1 gele paprika, schoongemaakt en in repen gesneden
  • 1/2 oranje paprika, schoongemaakt en in repen gesneden
  • 1 eetlepel vissaus
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels witte wijn
  • 1 eetlepel vers geperst citroensap
  • 1 eetlepel vers gemalen zwarte peper (of meer)
  • verse koriander, fijngesnipperd
  • sesamzaadjes, geroosterd in een droog pannetje
  • een stukje rode peper, in fijne plakjes gesneden

Hoe gaan we te werk:

  • We maken eerst de pici. Doe de bloem in de keukenrobot met het gladde mes en laat die draaien.
  • Voeg het warme water toe via de vulopening terwijl de robot blijft draaien.
  • Voeg zo ook de olie toe.
  • Laat de robot het deeg goed mengen. Kneed het daarna nog even door met de hand.
  • Stop het deeg in een ziploczakje en laat het 1u rusten.
  • Halveer het deeg.
  • Rol de eerste portie uit tem stand 5 (van 9 standen) op de pastamachine.
  • Vouw het deeg in 3 en haal het nog eens door stand 0 en stand 1.
  • Snij repen van 18cm lang en 1cm breed.
  • Op een houten plank strooi je wat semolina, om er straks de pici door te rollen.
  • Nijp de repen tussen beide wijsvingers en duimen tot een koordje.
  • Rol het koordje onder je handpalmen tot het mooi gesloten is en er geen barstjes meer zijn.
  • Rol de pici door semolina en laat ze even drogen op een horizontaal pastadroogrek of een keukenhanddoek.
  • Zet een grote pot met ruim, gezouten water op het fornuis en warm die alvast op.
  • Meng alle kruiden voor de kip in een kommetje en doe er ook de 2 lepels olijfolie bij.
  • Wentel de kippenhaasjes door de kruiden tot ze helemaal bedekt zijn.
  • Warm een grote hapjespan op en laat er wat olijfolie mee in opwarmen.
  • Bak de kippenhaasjes mooi bruin aan beide zijden. Ze hoeven nog niet gaar te zijn.
  • Voeg de uien en paprika's toe. Bak die even mee op een medium vuur tot ze zachter geworden zijn.
  • Ondertussen kook je de pici tot ze beetgaar zijn.
  • Voeg de al dente pici toe aan de pan.
  • Voeg de ingrediënten voor de saus toe aan de pan: vissaus, sojasaus, witte wijn, citroensap, zwarte peper.
  • Laat de noodles nog even verder garen.
  • Roer de verse koriander door de noodles en verdeel alles over 2 kommen.
  • Werk af met geroosterde sesamzaadjes en flinterdunne plakjes rode peper.

TIP:

Kippenhaasjes zijn het kleine fileetje aan de grote kipfilet. Je kan ze apart kopen in de supermarkt of je snijdt ze af van de kipfilets die je koopt. Als ik een groot pakket kipfilet koop, snij ik er alle haasjes af en vries die apart in. Scheelt ook weer.
Halveer de ui en snij hem in repen. Niet in plakjes zoals je gewend bent, maar beginnen van de andere kant van de ui: zo bekom je repen ipv plakken.
Heb je geen keukenrobot? Stort dan de bloem op een houten plank en maak een holte in het midden. Giet het warme water en de olijfolie in die holte. Gebruik een vork om steeds meer bloem bij het vocht te mengen. Ga zo door tot je het deeg kan kneden en kneed het dan verder met de hand.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties