Citroen maanzaad muffins

Foto Cathy Van de Moortele

Goed voor 10 stuks, dit recept. Je kan deze muffins makkelijk invriezen. Zet ze 30 sec in de microgolf en ze zijn weer als vers.
Maanzaad en citroen gaan heel goed samen. Gebruik geen citroen uit een flesje, maar ga voor het echte spul. Tenslotte is de citroen een hoofdingrediënt in dit recept. Je hebt ook de zeste nodig, dat is een goeie reden om bio-citroenen te kopen. Deze zijn niet bespoten en zijn dus perfect om te gebruiken wanneer je zeste nodig hebt.
Meng het beslag niet langer dan nodig, zodat de muffins mooi luchtig blijven. En respecteer zeker het half uurtje rusttijd van het beslag, zodat de droge ingrediënten volledig opgenomen worden door de natte.

Wat hebben we nodig:

  • 420 gr patisseriebloem
  • 350 gr fijne griessuiker
  • 18 gr bakpoeder
  • 3 gr natriumbicarbonaat
  • 5 gr zout
  • 20 gr maanzaad
  • 100 gr boter, gesmolten en afgekoeld
  • 2 eieren
  • 250 ml karnemelk
  • 45 ml vers citroensap
  • zeste van 1 grote citroen
  • hittebestendige suikerkristallen (optioneel)

Hoe gaan we te werk:

  • Meng de bloem met de suiker, het bakpoeder, natriumbicarbonaat, zout en maanzaad. Gebruik hiervoor een garde.
  • In een tweede kom meng je de afgekoelde boter met de eieren, karnemelk, het verse citroensap en de citroenzeste. Gebruik ook hiervoor een garde.
  • Spatel nu de droge ingrediënten door de natte. Meng niet langer dan nodig.
  • Dek het beslag af en laat het 30 min rusten in de koelkast. Sla deze stap niet over.
  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Voorzie je muffinvormen van papieren vormpjes. Zet de vormen op bakplaten.
  • Verdeel het beslag over de 10 vormpjes. De vormpjes zullen heel vol zijn.
  • Bak de muffins 7 min op 220°C. 
  • Verlaag de temperatuur naar 175°C en laat de muffins nog 17 min verder bakken of tot ze goudbruin en gaar zijn.
  • Laat de muffins 5 min afkoelen in de vorm en haal ze er dan voorzichtig uit om ze verder te laten afkoelen op een rooster.

TIP:

Als je niet alle muffins tegelijk kan bakken, laat het beslag dan in de koelkast staan tot ze de oven in mogen.

Reacties