Spaghetti met 'nduja en ricotta

Foto Cathy Van de Moortele

Mijn bestelling bij Casabase is geplaatst. Er moet gewoon 'nduja in mijn voorraadkast staan. Het laatste restje werd uit het bokaaltje geschraapt voor deze spaghetti met 'nduja en ricotta. Heerlijk vind ik dat! Met een kleine hoeveelheid van deze smeerbare, pittige worst, krijg je toch een volwaardige, smaakvolle maaltijd. De ricotta verzacht de pittigheid en maakt het geheel wat romiger. Ik doe best lang met zo'n bokaaltje vol pit, het bewaart goed in de koelkast. Smeer het eens dun op toast, je zal verrast zijn!

Wat hebben we nodig:

  • verse pasta, op basis van 100 gr eieren, 100 gr semola en 100 gr "00" pastabloem
  • 50 ml olijfolie
  • 1 teen knoflook, gepeld en geplet
  • 1 kleine ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 160 gr paprikapuree (of tomatenpuree)
  • snuifje zout
  • 50 ml water
  • 250 gr ricotta
  • enkele basilicumblaadjes, gescheurd

Hoe gaan we te werk:

  • Maak de verse pasta volgens het gekende recept. Laat het deeg 30 min rusten in een ziploc zakje.
  • Rol het deeg uit tot lange vellen (ik ga tem stand 6 van 9 standen op mijn Kenwood pastamaker), bestuif ze met wat semola en verwerk ze dan tot spaghetti.
  • Ondertussen maken we de saus: laat de olijfolie warm worden op medium vuur, in een diepe hapjespan.
  • Leg de geplette teen knoflook in de olie en laat hem geurig worden. Zet het vuur niet te hoog.
  • Voeg de uisnippers toe en laat ze zachtjes garen zonder te kleuren.
  • Voeg de paprikapuree toe en plet die in de olie.
  • Kruid met zout.
  • Laat de paprikapuree 15 min op een zacht vuurtje opwarmen.
  • Voeg het water toe en meng goed om.
  • Kook de pasta al dente in ruim, gezouten water.
  • Voeg de al dente pasta toe aan de saus, met een pollepel van het pastakookvocht (voeg meer toe indien nodig).
  • Schep goed om.
  • Verdeel 200 gr van de ricotta over de pan en laat de kaas wegsmelten in de saus. Schep regelmatig om.
  • Werk af met basilicum.
  • Verdeel de pasta over 2 borden en werk af met extra schepjes ricotta en een swirl olijfolie.

TIP:

Dit gerecht eet je best meteen.
Voeg niet teveel zout toe aan de saus. Je gebruikt ook nog van het gezouten pastakookvocht om de saus wat af te slappen.

Reacties