Makhlama uit Irak

Foto Cathy Van de Moortele

In het centrum waar ik werk, zien we heel wat verschillende nationaleiten bij de bewoners, maar wist je dat ook ons team mooi verdeeld is? We gaan heel gezellig met elkaar om en de verschillende culturen zijn alleen maar een verrijking. 
Ik kende Irak eigenlijk alleen maar uit het journaal, maar nu we in het centrum niet alleen 2 bewoners hebben uit dat land maar ook een nachtbegeleider, wil ik er graag meer over leren. Mensen denken vaak dat vluchtelingen hun land haten, maar dat is ver van waar. Ze zijn trots op hun land, houden van hun land en missen hun thuisland enorm. De situatie ter plaatse dreef hen jammer genoeg het land uit om een veilig en beter leven te garanderen. Het moet voor de bewoners een thumbs up zijn als er ook begeleiders uit hun thuisland werken, zodat ze hoop blijven houden op een beter leven. Hoop is alles...

Wat hebben we nodig:

  • 4 gedroogde chili's, geweekt in heet water
  • olijfolie
  • 1 steranijs
  • 4 kruidnagels
  • 10 peperbollen
  • snuif kardamom
  • snuif kaneel
  • snuifje kurkuma
  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 2 tenen knoflook, gepeld en geraspt
  • 1 groene chili, gehalveerd
  • 500 gr lamsgehakt
  • 1 rijpe tomaat, geraspt
  • zout
  • sap van 1/3 citroen
  • 3 eieren
  • sumak
  • Aleppo peper
  • peper van de molen
  • platte peterselie, fijngesnipperd

Hoe gaan we te werk:

  • Giet de chili's af en dep ze droog.
  • Warm een gietijzeren pan goed op.
  • Doe er een laagje olijfolie in en warm die ook op.
  • Leg de geweekte chili's in de pan en voeg de steranijs, kruidnagels, peperbollen, kardamom, kaneel en kurkuma toe.
  • Bak de kruiden onder voortdurend roeren, tot het heerlijk gaat ruiken.
  • Breng alles over in een blender en mix glad tot een geurige pasta. Voeg wat water toe indien nodig.
  • Zet de pan weer op het vuur en warm ze weer op.
  • Voeg nieuwe olijfolie toe en warm ze op.
  • Bak de uien tot ze wat kleur krijgen en voeg de knoflook en groene chili toe. Meng om en bak even mee.
  • Leg het gehakt in de pan (schuif de uien een beetje aan de zijkant om maximaal contact te hebben met de pan) en laat het onaangeroerd kleuren aan één kant.
  • Draai het gehakt om en bruin de andere kant.
  • Eenmaal mooi gekorst, kan je het gehakt beginnen opbreken en verkruimelen en mengen met de uien en knoflook.
  • Bak het gehakt verder tot het bijna gaar is.
  • Voeg de geurige chilipasta toe aan het vlees en meng goed om.
  • Doe er nu ook de tomatenblokjes bij. Kruid met zout.
  • Laat de saus goed trekken.
  • Verfris met citroensap.
  • Breek 3 eieren over de saus en zet een deksel op de pan.
  • Van zodra de eiwitten gestold zijn, kan je de pan op tafel zetten.
  • Werk af met sumak, Aleppo peper, peper van de molen en vers gesnipperde peterselie.

TIP:

Lekker met brood!
Sumak vind je in Aziatische en Turkse winkeltjes. Het is een poeder van zurige besjes uit het Midden-Oosten. Sumak voeg je pas toe aan het einde van een bereiding, omdat het zijn smaak verliest als je het meegaart.

Foto Cathy Van de Moortele



Reacties