Spaghetti met champignonroomsaus

Foto Cathy Van de Moortele

Klinkt niet slecht, zou ik zeggen. Het was zelfs heel lekker. Verse pasta is veel sneller gemaakt dan je denkt. Het deeg meng ik in mijn keukenrobot met het gladde, plastic mes. Eens de pasta gerust heeft, wordt hij verwerkt tot lasagnevellen en daarna tot spaghetti. Daar heb ik ook handige pastavormen voor, die passen op mijn Kenwood standmixer. Dit zijn de twee keukentoestellen die hier dagelijks gebruikt worden en mijn leven makkelijker maken. Met weinig ingrediënten zet je toch weer een lekkere maaltijd op tafel.
Dit gerecht vraagt niet naar vlees, maar geef er gerust een frisse kruidensalade bij.

Wat hebben we nodig:

  • verse pasta, op basis van 50 gr ei, 50 gr semola de Cecco en 50 gr pastabloem "00"
  • 50 gr boerenboter
  • 1 sjalotje, gepeld en zeer fijn gesnipperd
  • 1 teen knoflook, geplet
  • 1 bakje kastanjechampignons, schoongemaakt en in dunne plakjes gesneden
  • platte peterselie, gesnipperd
  • 200 ml room
  • peper van de molen
  • zout

Hoe gaan we te werk:

  • Maak de pasta volgens het basisrecept met de opgegeven ingrediënten.
  • Laat het deeg 30 min rusten.
  • Zet een diepe hapjespan op het vuur en laat er de boter in smelten. Zet het vuur op medium warmte.
  • Fruit het sjalotje glazig. Laat het zeker niet kleuren, hou het vuur op medium.
  • Voeg de geplette knoflook toe en laat hem geurig worden.
  • Leg de plakjes champignons in de pan en roer goed om, zodat ze allemaal een vetlaagje krijgen. Voeg meer boter toe indien nodig.
  • Bak de champignons op medium vuur, ze hoeven niet te kleuren.
  • Strooi de peterselie over de champignons en roer om.
  • Gooi de knoflook weg.
  • Voeg de room toe en warm door.
  • Ondertussen verwerk je de pasta tot lasagnevellen (ik ga tem stand 6 van 9 standen) en daarna tot spaghetti. 
  • Zet een pot met gezouten water op het vuur en breng hem aan de kook.
  • Kook de spaghetti al dente.
  • Schep de spaghetti bij de saus en voeg ook een flinke pollepel pastakookvocht toe.
  • Kruid met peper en zout. 
  • Laat de pasta nog even verder garen en een worden met de saus.
  • Verdeel de pasta met de saus over 2 diepe kommen.
  • Werk af met extra peterselie.
Foto Cathy Van de Moortele


TIP:

Dit gerecht eet je best meteen. 
In de traiteurafdeling van de betere supermarkt, kan je ook verse spaghetti kopen.

Foto Cathy Van de Moortele



Reacties