Foul medames

Foto Cathy Van de Moortele

In België eten we als ontbijt nogal vaak boterhammen, cornflakes of yoghurt met vers fruit en granola en in het weekend misschien wat uitgebreider met een croissantje of verse pistolets met vers geperst fruitsap erbij. Als we op reis gaan, genieten we altijd van een rijk gevuld ontbijt met warme gerechten. Zoals deze foul medames bijvoorbeeld: een stoofpotje van tuinbonen met tomaat in een kruidige saus. Evenzeer genieten als van een heerlijke shakshouka. Ik kan deze afwisseling wel appreciëren. Thuis maak ik deze gerechten niet zo vaak als ontbijt maar eerder als lunch of avondmaal, met een dikke plak vers gebakken brood erbij.
De gedroogde tuinbonen zet je de avond voordien al in de week, zodat je ze de volgende dag kan koken en verwerken. Je kan ook tuinbonen in blik kopen, maar zelf vind ik die behoorlijk teleurstellend. De gedroogde tuinbonen, ook wel fava bonen genoemd, vind je in Turkse en Marokkaanse winkeltjes.

Wat hebben we nodig:

  • 100 gr gedroogde tuinbonen, geweekt
  • olijfolie
  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 teen knoflook, gepeld en geraspt
  • snuif paprikapoeder
  • snuif komijn
  • peper van de molen
  • zout
  • 1/2 fles passata van tomaat
  • 50 ml water
  • platte peterselie, gesnipperd
  • enkele partjes citroen
  • 1 kleine tomaat, ontpit en in blokjes gesneden

Hoe gaan we te werk:

  • Spoel de bonen en laat ze uitlekken.
  • Kook de bonen ongeveer 45 min in licht gezouten water op een medium vuur tot ze gaar zijn. Laat ze uitlekken.
  • In een pan verwarm je wat olijfolie.
  • Fruit de uisnippers tot ze glazig zijn.
  • Voeg de knoflook toe en gaar die even mee.
  • Kruid met paprikapoeder, komijn, peper en zout. Roer goed om en bak de kruiden even mee.
  • Voeg de passata, de geweekte bonen en het water toe.
  • Strooi een deel van de peterselie in de saus en zet een deksel op de pan.
  • Laat alles doorwarmen op medium vuur gedurende zo'n 10 min. Gebruik een aardappelstamper om een deel van de bonen te pletten.
  • Neem het deksel weg, schep om en werk af met extra peterselie, citroenpartjes en tomatenblokjes.

TIP:

Soms vind je enkel de volledige, gedroogde tuinbonen en niet de halve, gespleten tuinbonen. Die tuinbonen moet je ook weken en daarna verwijder je de taaie schilletjes door de bonen door te snijden met een aardappelmesje. Kook de bonen zo'n 45 min tot ze gaar zijn.
Tuinbonen zijn goed voor je. Eet ze maar eens wat vaker.
Maak een shakshouka van deze foul medames door er naar het einde van de gaartijd enkele eitjes in te breken. Gaar ze met het deksel op de pan.
Hou je van pit? Hak dan een groene chilipeper in rondjes en strooi die net voor het serveren over de foul.

Reacties