Lamsstoofpotje

Foto Cathy Van de Moortele

Heel af en toe haal ik eens lamsvlees in huis. In Gent vind je talloze slagerijtjes aan de Dampoort, die jou lekker lamsvlees kunnen verkopen. Ik heb ragoût gekocht voor dit gerecht. Het vlees is lekker zacht van smaak en zit boordevol smaak van de vele kruiden. Vergeet niet om de uien te frituren en nog wat amandelstiften te bakken om het stoofpotje mee af te werken. En als je tijd hebt: laat het vlees enkele uren marineren, het komt de smaak alleen maar ten goede.

Wat hebben we nodig:

  • 350 gr lamsragoût
  • 35 gr Griekse volle yoghurt
  • 10 ml olijfolie
  • snuif gedroogde munt
  • snuif paprikapoeder
  • enkele chilivlokjes
  • snuif komijnpoeder
  • snuif korianderpoeder
  • snuif garam masala
  • snuif gemberpoeder
  • snuif kaneel
  • snuifje kardamompoeder
  • snuif zout
  • olijfolie
  • 1 kleine ui, gepeld en gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, gepeld en grof gehakt
  • 45 gr paprikapuree (of tomatenpuree als je geen paprikapuree hebt)
  • lamsbouillon of water
  • 1 grote ui, gepeld en in fijne repen gesnepen
  • 1 kaneelstok
  • 3 kardamompods
  • 3 kruidnagels
  • 5 peperbollen
  • 1 laurierblaadje
  • snuif zout
  • 250 gr basmati rijst, gewassen
  • platte peterselie, gesnipperd
  • 30 gr amandelstiften, goudbruin gebakken in een beetje olijfolie

Hoe gaan we te werk:

  • Doe het vlees in een kom.
  • Voeg de yoghurt, olie en kruiden toe (tem zout).
  • Kneed alles goed door elkaar.
  • Dek af en laat het vlees enkele uren marineren.
  • Laat wat olijfolie warm worden in een zware pot.
  • Fruit de ui glazig en voeg de knoflook toe.
  • Roerbak alles even mee.
  • Roer de paprikapuree door de uien en laat die even meebakken, zodat er veel smaak vrij komt.
  • Voeg het lamsvlees met de marinade toe en schep om.
  • Laat het vlees nu even bakken tot het wat kleur krijgt. Draai het niet te snel om.
  • Bak daarna ook de andere kant. 
  • Overgiet het vlees met de bouillon en breng alles aan de kook.
  • Zet het vuur zachter, dek de pan af en laat het vlees op laag vuur mooi garen tot het helemaal zacht is. Reken hier een 2-tal uur voor.
  • Schep alles over in een kom en maak de pan schoon.
  • Ondertussen bak je de uien bruin en krokant in een laagje olijfolie.
  • Laat de gebakken uien uitlekken in een vergietje op keukenpapier.
  • Doe wat verse olie in de pot en warm die op met de kaneel, kardamom, kruidnagel, peperbollen, laurier en zout.
  • Laat de kruiden geurig worden.
  • Voeg de gewassen rijst toe en meng goed om, zodat elk rijstkorreltje een vetlaagje krijgt.
  • Schep de saus van het vlees op de rijst en voeg net voldoende water toe, tot de rijst net onder staat.
  • Schep daarna het vlees op de rijst en breng aan de kook.
  • Zet het deksel op de pan, verlaag het vuur naar laag en laat de rijst 10 min garen.
  • Laat de pot 10 min ongeopend rusten.
  • Schep voorzichtig om.
  • Strooi de peterselie en de amandelstiften over het gerecht.
  • Werk af met de gebakken uien.

TIP:

Hoe was je rijst? Doe de rijst in een kom (niet in een vergiet) en giet er koud water bij. Met je handen roer je de rijst om in het water. Giet het melkwitte water weg. Herhaal dit 3x. Laat de rijst uitlekken in een vergiet.

Foto Cathy Van de Moortele







Reacties