Viervierde cake met vanille
Foto Cathy Van de Moortele |
Ik hou van eenvoudig gebak: een éclairke, een knapperig boekske of een hoorntje met room. Appelflappen als ze dagvers zijn of een plakkerig carré confituurke. Viervierde cake hoort ook thuis in dit rijtje. Ik maak wel vaker viervierde cake, gewoon puur zonder extraatjes. Vandaag heb ik er vanille bij gedaan. En kijk naar dat prachtige buikje op de cake? Dat is genieten.
Wat hebben we nodig:
- vetstof + beetje bloem
- 200 gr boerenboter, op kamertemperatuur (zacht, maar niet gesmolten)
- 200 gr fijne griessuiker
- merg van 1 vanillestok of 1/2 koffielepel vanillepoeder
- 200 gr eieren, losgeklopt
- 200 gr zelfrijzende bloem
- neutrale olie
Hoe gaan we te werk:
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Vet een cakevorm van 1l inhoud in met een klein beetje boter. Bestuif de vorm daarna met wat bloem en tik overtollige bloem uit de vorm.
- Doe de boter in de kom van de Kenwood en klop ze helemaal romig. Neem daar je tijd voor, ze moet echt helemaal zacht zijn. Schraap af en toe de randen naar beneden.
- Voeg de suiker en de vanille toe en klop alles samen tot een romig mengsel. Ook hier weer: klop lang genoeg zodat alles zeer egaal gemengd is.
- Voeg de losgeklopte eieren in deeltjes toe en blijf goed kloppen. Voeg extra ei toe wanneer het vorige helemaal opgenomen is.
- Voeg de bloem nu in 2x toe aan het beslag en meng die er goed onder.
- Je moet nu een licht en luchtig cakebeslag hebben.
- Breng het beslag over in de voorbereide cakevorm en effen het oppervlak met een silicone spatel.
- Doop een silicone spatel in wat olie en vorm een lijntje olie over de hele lengte van de cake. De olie zal helpen om de cake in het midden te laten barsten waardoor je dat mooie "buikje" bekomt.
- Schuif de cake voor 55 - 60 min in de oven of tot hij mooi goudbruin en gaar is.
- Laat de cake 5 min afkoelen op een rooster en ontvorm hem dan.
TIP:
Zorg dat de cakevorm het juiste formaat heeft. Een te grote vorm zal resulteren in een platte cake, een te kleine vorm zal het beslag over de vorm laten lopen. Vul je cakevorm met 1 l water, zodat je weet dat je de juiste vorm hebt. Het water moet een klein beetje onder de rand staan. Is je vorm maar voor de helft gevuld met water, dan is je vorm veel te groot.
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties