Agnolotti del plin

Foto Cathy Van de Moortele

Ik heb ze eerder al eens geprobeerd, meerdere keren zelfs, die agnolotti del plin. Kleine kussentjes gevulde pasta, met een zachte vulling van spinazie en ricotta. Het lukte me nooit, want de kussentjes sloten niet goed. Nu maak ik het deeg iets natter en tada: ze zijn de max!
Ik heb nog 2 porties kunnen invriezen, dat is altijd handig voor wanneer ik alleen thuis ben en een snelle hap wil.
Op YouTube vind je tal van filmpjes over hoe je die agnolotti nu precies moet snijden. Ik kan het niet zo goed uitleggen in woorden, je moet het gezien hebben. Ik hoop dat je het even leuk vindt om ze te maken, als ik dat gedaan heb.

Wat hebben we nodig:

  • verse pasta op basis van 115 gr ei, 50 gr semola en 250 gr pastabloem "00"
  • klontje boter
  • 150 gr babyspinazie, gewassen
  • 150 gr ricotta
  • rest van het ei
  • 20 gr Parmezaanse kaas, vers geraspt + extra voor de afwerking
  • 2 - 3 eetlepels paneermeel
  • peper van de molen 
  • zout
  • nootmuskaat, vers gemalen
  • een handvol platte peterselie, gesnipperd
  • 100 gr boerenboter
  • enkele verse blaadjes salie
  • 70 gr walnoten

Hoe gaan we te werk:

  • Maak het pastadeeg volgens het recept. Laat het deeg afgedekt 30 min rusten.
  • Ondertussen maak je de vulling: laat een klontje boter smelten in een steelpannetje.
  • Voeg de spinazie toe en laat ze slinken.
  • Mix de spinazie glad met de ricotta, de rest van het ei uit het pastarecept, Parmezaanse kaas en voldoende paneermeel om de massa vast te maken. 
  • Kruid met peper, zout, nootmuskaat en peterselie.
  • Mix nogmaals.
  • Breng de vulling over in een spuitzak.
  • Rol het pastadeeg uit. Ik rol uit tem stand 6 (er zitten 9 standen op mijn pastamaker).
  • Knip een puntje van de spuitzak en spuit een worstje deeg over de hele breedte van je pastavel.
  • Vouw de pasta over de vulling en druk aan.
  • Nijp de vulling tot kussentjes in de pasta, gebruik makend van duimen en wijsvingers (pincetgreep).
  • Met een pastawieltje snij je het resterende pastadeeg weg, zo dicht mogelijk tegen de agnolotti.
  • Gebruik datzelfde pastawieltje om de kussentjes los te snijden en te sluiten, zodat ze hun typische vorm krijgen.
  • Laat de agnolotti even drogen op een horizontaal pastadroogrek of op een keukenhanddoek waarop je een beetje semola gestrooid hebt.
  • Laat de boter warm worden in een pan en voeg de salie en noten toe.
  • Zet het vuur iets hoger zodat ze begint te kleuren. Pas op dat de boter niet verbrandt!
  • Gaar de agnolotti in gezouten water. Zet het vuur niet te hevig, zodat je ze niet kapot kookt.
  • Schep de agnolotti in verwarmde borden en giet er de hazelnootboter over.
  • Schep de noten en de salieblaadjes over de agnolotti.
  • Werk af met extra Parmezaanse kaas.

TIP:

Heb je teveel agnolotti voor 1 maaltijd? Vries de andere dan in nadat ze een tijdje gedroogd zijn. Doe dat in een diepvriesdoos waarin je wat semola strooit. Zorg dat ze niet op elkaar liggen. Eenmaal bevroren, kan je ze overbrengen in ziploc zakjes.

Foto Cathy Van de Moortele



Reacties