Zachte broodstengels met kruidenolie
Foto Cathy Van de Moortele |
Wie houdt nu niet van broodstengels? Ik anders wel hoor! Doe mij maar een kom soep met brood, je zal me niet horen klagen. Deze zachte broodstengels maak je gewoon zelf, hoe leuk is dat? En moeilijk is het ook al niet. Komaan, steek de handen uit de mouwen.
Wat hebben we nodig:
- 130 gr water
- 10 gr suiker
- 4 gr verse gist
- 200 gr semola
- 10 ml olijfolie
- snuifje zout
- 40 ml olijfolie
- 1 teen knoflook, gepeld en geraspt
- enkele chilivlokjes
- verse platte peterselie, fijngesnipperd
- enkele blaadjes basilicum, fijngesnipperd
- snuifje zout
Hoe gaan we te werk:
- Doe het water in de kom van de Kenwood. Voeg de suiker en gist toe en meng met een garde tot alles opgelost is.
- Voeg de semola, olijfolie en het zout toe en meng alles tot een homogeen deeg, op lage snelheid.
- Maak een losse bol van het deeg en leg het in een lichtjes ingevette kom met deksel.
- Laat het deeg een uurtje rusten.
- Ondertussen maak je de kruidenolie: Meng de olijfolie met de knoflook, chili, peterselie, basilicum en het zout.
- Keer de kom om op je werkblad en laat het deeg er uit vallen.
- Ontgas het deeg en kneed het kort door.
- Weeg het deeg af en verdeel het in 12 gelijke porties. Bol alle porties op.
- Laat de deegporties 10 min afgedekt rusten.
- Duw de balletjes plat tot een rechthoek.
- Vouw de bovenkant naar het midden en druk de naad goed aan.
- Vouw nog eens naar beneden en druk de naad goed aan.
- Leg beide handen op het broodje en rol het uit tot een lange stengel, zonder teveel druk uit te oefenen.
- Leg de broodstengels op een bakplaat met bakpapier (voorzie enige tussenruimte) en bestrijk ze voor een eerste keer met de kruidenolie.
- Dek af met plastic folie. Laat de stengels 25 min rusten.
- Ondertussen verwarm je de oven voor op 180°C.
- Bak de broodjes 15 - 18 min of tot ze onderaan mooi gekleurd zijn. Bovenaan zullen ze nog licht zijn.
- Haal de broodstengels uit de oven, bestrijk ze met nog meer kruidenolie en laat ze afkoelen.
Je kan ook gedroogde kruiden gebruiken ipv verse.
Voeg eens vers geraspte Parmezaanse kaas toe aan je kruidenolie.
Je kan ook gesmolten boter gebruiken ipv olijfolie om de broodstengels mee in te smeren.
Voeg eens vers geraspte Parmezaanse kaas toe aan je kruidenolie.
Je kan ook gesmolten boter gebruiken ipv olijfolie om de broodstengels mee in te smeren.
Reacties