Hot Cross brood
Foto Cathy Van de Moortele |
Een heerlijk kruidig vruchtenbrood, voornamelijk gegeten in de periode rond Pasen. Je ziet vaak de kleine hot cross buns, maar ik wou eens een brood maken, zodat ik het nadien ook nog kon toasten. De typische kruisen op de bovenkant worden gemaakt van water en bloem en het brood wordt na het bakken ingestreken met suikersiroop. Een ware traktatie dus.
Wat hebben we nodig:
- 25 gr verse gist
- 300 ml melk, lauwwarm
- 60 gr fijne griessuiker
- 1 ei
- 600 gr sterke bloem (bv pizzabloem of pastabloem)
- 7 gr zout
- 1 koffielepel kaneel
- 1 koffielepel 5 spice (venkel, kaneel, anijs, peper, kruidnagel)
- 60 gr boerenboter, op kamertemperatuur, in vlokjes
- 400 gr mengeling van gele en donkere rozijnen, veenbessen, ...
- 2 eetlepels sterke bloem
- 2 eetlepels water
- 20 gr suiker
- 20 gr water
Hoe gaan we te werk:
- Breek de gist in de kom van de Kenwood.
- Meng de melk met de suiker en het ei door de gist.
- Voeg de bloem toe, het zout, de kruiden en meng alles op lage snelheid door elkaar.
- Voeg de boter vlokje per vlokje toe. Voeg pas nieuwe boter toe als je de oude niet meer ziet.
- Meng het gedroogd fruit onder het deeg en kneed goed door tot je een elastisch deeg bekomt. Voeg geen extra bloem toe.
- Bol het deeg op en leg het in een ingevette kom met deksel.
- Laat het deeg verdubbelen in volume. Reken daar 1 tot 1u30 voor.
- Ontgas het deeg en rol het uit tot een rechthoek.
- Rol het deeg strak op en leg het in een ingevette bakvorm van 2kg inhoud.
- Dek af en laat het brood 45 - 60 min rijzen.
- Meng de bloem met het water tot een papje en breng het over in een wegwerpspuitzak.
- Zet een ovenschaal op de bodem van de oven en verwarm de oven voor op 200°C.
- Breng een pot met water aan de kook.
- Knip een puntje van de spuitzak en spuit een lange streep over de lengte van het brood.
- Spuit nu een korte streep over de breedte van het brood, zodat je een kruis bekomt.
- Zet het brood in de oven, op een rooster boven de ovenschotel.
- Giet het kokende water in de ovenschotel en sluit onmiddellijk de deur.
- De stoom zal ervoor zorgen dat het brood nog beter rijst.
- Bak het brood 45 - 50 min.
- Keer de bakvorm om en laat het brood afkoelen op een rooster.
- Verwarm de suiker en het water tot een siroop.
- Besmeer het brood met de siroop.
TIP:
Het brood is op zijn lekkerst op de dag zelf, maar getoast is het ook heerlijk. Ik snij er graag plakken van en vries die in, om ze later te toasten als ontbijt. Je kan er na enkele dagen ook perfect wentelteefjes van bakken.
Reacties