Couscous merguez

Foto Cathy Van de Moortele

Jaja, af en toe eten wij ook wel eens een couscous merguez. Liefst met echte lamsmerguez. Destijds haalden we die wel eens in Brussel, maar dat is echt heel lang geleden. In Gent kan ik ze ook wel eens vinden, maar ook niet zo vaak. Ik heb ze dus besteld bij Crisp Belgium! En ze waren lekker sappig! Voor ons mocht er wel wat pit in gezeten hebben, maar voor wie het niet graag pittig heeft: doen!
Ik heb er een groentenmengeling bij gedaan, van wat ik in huis had. En de bouillon heb ik nog wat extra smaak gegeven met paprikapuree. Gebruik je dat wel eens? Te vergelijken met tomatenpuree, maar dan van... je raadt het al: paprika's. Ik koop het bij de Turkse winkel in Eeklo (bedankt Yusuf, je hebt altijd goed advies voor me).

Wat hebben we nodig:

  • 1 rode paprika, schoongemaakt
  • 1/4 groene paprika, schoongemaakt 
  • olijfolie
  • 1 ui, gepeld, gehalveerd en in repen gesneden
  • 2 stelen selder, schoongemaakt en in maantjes gesneden
  • 1 wortel, geschraapt en in schuine plakken gesneden
  • 1 kleine zoete aardappel, geschild en in plakjes gesneden
  • komijnpoeder
  • korianderpoeder
  • Aleppo peper (pul biber)
  • 600 ml kippenbouillon
  • 1 flinke eetlepel paprikapuree
  • 250 gr couscous
  • 4 lamsmerguez
  • verse koriander, gesnipperd

Hoe gaan we te werk:

  • Zet de rode paprika op je werkblad met de steel bovenaan. Snij de 4 zijkanten weg.
  • Draai hem nu op zijn zijde en snij het kontje ook weg.
  • Snij 1 zijkant van de groene paprika.
  • Laat een gietijzeren grillpan heel goed opwarmen. Hij mag een beetje beginnen roken.
  • Meng de paprika's met wat olijfolie in een kommetje.
  • Leg de paprika's in de grillpan. 
  • Zorg dat ze aan beide zijden mooie grillstrepen krijgen en alvast wat zachter worden.
  • In een tajine laat je wat olijfolie goed opwarmen.
  • Fruit de uirepen.
  • Voeg de selder toe en laat die even mee garen.
  • Doe de wortel en zoete aardappel bij de groenten en kruid met zout, komijn, koriander en Aleppo peper.
  • Bak de groenten even op, ze mogen wat kleur krijgen maar niet bruin worden.
  • Doe de bouillon in een hoog steelpannetje en roer er de paprikapuree door. Warm de bouillon goed op.
  • Giet 200 ml van de bouillon bij de groenten en laat de groenten op middelhoog vuur garen.
  • Doe de couscous in een kom en giet er net voldoende bouillon over, tot de couscous onder staat. Dek af met een deksel en laat de couscous 5 min wellen. Schep hem daarna door.
  • Verhit de grillpan opnieuw tot ze heel heet is.
  • Bak de merguez mooi aan beide zijden.
  • Serveer de couscous met de groenten en de merguez.
  • Strooi er verse koriander over.

TIP:

Noem ons crazy, maar wij serveren onze couscous altijd met een side van vers geraspte emmental. I know, unheard of, maar bij ons is het een must. Probeer het maar eens.


Reacties