Broodje mortadella eiersalade

Foto Cathy Van de Moortele

Toen ik 18 was, zat ik elke vrijdagavond in De Bierpompe, een bruin cafeetje in de buurt waar ik woonde. Ik had mijn vaste plek aan de bar en genoot van mijn bessenjenever, de gesprekken met de vaste klanten en het enthousiasme van de bartender. De avond eindigde steevast met een broodje eiersalade. 
Dit is mijn gepimpte versie: geroosterd brood met mortadella en eiersalade. Ik ben weer heel even dat 18-jarig meisje, wiens leven nog moest beginnen.

Wat hebben we nodig:

  • 5 eieren, hardgekookt en afgekoeld
  • 70 gr mayonaise
  • 10 gr mosterd
  • 30 gr selder, in zeer fijne brunoise gesneden
  • 30 gr zoetzure augurk, in zeer fijne brunoise gesneden
  • witte peper
  • zout
  • Aleppo peper (pul biber)
  • platte peterselie, fijngesnipperd
  • 6 vierkante sneden brood
  • 6 plakken mortadella

Hoe gaan we te werk:

  • Snij de eieren door. Doe de dooiers in een kom.
  • Hak het eiwit en doe dat in een andere kom.
  • Voeg de mayonaise en mosterd toe aan de dooiers en meng alles goed met een garde.
  • Voeg het gesneden eiwit, de selder en augurk toe aan het sausje en kruid met peper, zout, Aleppo peper en peterselie.
  • Rooster het brood aan één kant.
  • Beleg elke niet-geroosterde zijde met mortadella.
  • Schep op 3 plakken mortadella een deel van de eiersalade.
  • Dek af met de andere sneden brood met mortadella.
  • Snij door en serveer meteen.

TIP:

Maak de eiersalade niet te lang op voorhand, de mayonaise zal beginnen uitlopen en dan krijg je een lopende eiersalade.


Reacties