Romige witte bonen

Foto Cathy Van de Moortele

Al van toen ik klein was, ben ik dol op witte boontjes. Niet de bonen in tomatensaus, die vind ik vies, maar de gewone witte bonen. Meestal eet ik ze met een lookvinaigrette en veel gesnipperde sjalot maar deze romige witte bonen moet je ook echt eens proberen. Geef er brood bij en je hebt meteen een snelle en smakelijke maaltijd. Of serveer ze bij een steak of krokant gebakken kip.

Wat hebben we nodig:

  • olijfolie
  • 1 kleine ui, gepeld en fijngesnipperd
  • zout
  • 1 teen knoflook, gepeld en geraspt
  • 1 flinke eetlepel paprikapuree
  • 1 snuif gerookt paprikapoeder
  • 30 ml witte wijn
  • 1 grote bokaal witte bonen (580 ml inhoud), met vocht
  • 150 ml room
  • verse rozemarijn, fijngesnipperd
  • witte peper
  • Aleppo peper (pul biber)
  • sap van 1/2 citroen

Hoe gaan we te werk:

  • Laat wat olijfolie opwarmen in een pot.
  • Fruit het uitje glazig.
  • Kruid met zout.
  • Voeg de knoflook toe en gaar die even mee. Laat hem niet kleuren.
  • Roer de paprikapuree door de uien en bak die even mee, tot het lekker gaat ruiken. De tomatenpuree mag een beetje kleuren maar niet verbranden.
  • Kruid met het paprikapoeder, roer om en blus meteen met de witte wijn, zodat het paprikapoeder niet bitter wordt.
  • Laat de wijn praktisch uitkoken en doe er dan de bonen met het vocht bij.
  • Roer goed om.
  • Voeg de room toe en warm goed door.
  • Kruid met de rozemarijn, witte en Aleppo peper.
  • Werk af met het citroensap.

TIP:

Superlekker warm met pita brood maar ook als broodbeleg zijn deze witte bonen niet te versmaden of bij een heerlijke steak of krokant gebakken kip.
Je kan op het einde van de gaartijd de helft van de bonen pletten met een aardappelstamper om het nog romiger te maken.
Gebruik eens paprikapuree ipv tomatenpuree voor nog meer smaak. Te koop in Turkse winkeltjes. Ik koop meteen een hele grote bokaal. Hij bewaart superlang in de koelkast en je zal hem steeds vaker gaan gebruiken. Neem dan meteen ook pul biber (Aleppo peper) mee van de Turkse winkel. Deze rode peper is superleuk om te gebruiken.
Gebruik niet teveel rozemarijn. Een klein beetje volstaat.
Door het vocht van de bonen niet af te gieten, draag je bij aan de romigheid van deze bonen.

Reacties