Koekjes voor chocoholics

Foto Cathy Van de Moortele

Er zijn van die mensen die elke dag een stukje chocolade nodig hebben. Behoor jij tot die groep? Lees dan vooral verder.... Deze koekjes zijn krokant van buiten en zacht en smeuïg van binnen. Eet ze nog lauwwarm van de oven, zodat de chocolade nog een beetje warm en gesmolten is. Je bent gewaarschuwd.

Wat hebben we nodig:

  • 230 gr boerenboter, in blokjes gesneden, koud
  • 160 gr fijne griessuiker
  • 160 gr lichtbruine suiker
  • 450 gr chocolate chips of chunks
  • 230 gr zelfrijzende bloem
  • 200 gr patisseriebloem
  • 9 gr bakpoeder
  • 4 gr zout
  • snuifje natriumbicarbonaat
  • 35 gr pure cacao
  • 35 gr zwarte cacao
  • 2 eieren + 1 eierdooier

Hoe gaan we te werk:

  • Klop de boter stuk in de kom van de Kenwood. Gebruik hiervoor de K-klopper. De blokjes moeten alleen wat platter worden, niet romig.
  • Voeg de twee soorten suiker toe en klop nogmaals kort, om de suiker te mengen met de boter, zonder ze volledig te binden.
  • De chocolate chips mogen er nu ook door gemengd worden.
  • Meng de twee soorten bloem met het bakpoeder, zout, natriumbicarbonaat, twee soorten cacao.
  • Meng de droge ingrediënten kort door de natte. Het geheel zal er droog en zanderig uitzien.
  • Voeg de eieren toe en meng een laatste maal.
  • Weeg het deeg af en verdeel het in 25 gelijke porties.
  • Maak van elke portie een bal en plat die een beetje af.
  • Leg alle koekjes op een bakplaat met bakmat en vries ze minstens 1u30 in.
  • Verwarm een bakplaat met siliconemat mee op in de oven, op 200°C.
  • Leg de bevroren koekjes met voldoende tussenruimte op de hete bakplaat.
  • Bak de koekjes 10 min of tot ze een beetje krokant van buiten zijn. Halverwege het bakproces, duw je de koekjes wat platter met een spatel als ze te dik zijn.
  • Laat de koekjes 10 min op de bakplaat liggen voor je ze overbrengt naar een rooster om verder af te koelen. Doe dat niet eerder, want ze zullen uiteen vallen.

TIP:

De koekjes die je nog niet wilt bakken, breng je over in een gesloten diepvriesdoos of in een ziploc zak. Bak ze in bevroren toestand.

Reacties