Cake van de liefde

Foto Cathy Van de Moortele

Helemaal uit Iran: cake van de liefde. Verleden week las ik in de krant, dat twee Iraanse vrouwen een bak yoghurt over hun hoofd gekieperd kregen door een man, omdat ze geen hoofddoek droegen in een winkel. Intens verdrietig word ik daarvan... Beide dames werden opgepakt, omdat ze hun haren niet bedekt hadden. Iran hanteert een zero tolerance op dit vlak maar meer en meer vrouwen gaan hier tegenin, waardoor je in de grote steden steeds vaker Iraanse vrouwen zonder hoofddoek ziet. Soms moeten deze vrouwen hun keuze met de dood bekopen.... 
Op mijn werk is er een koppel uit Iran. Ik zie ze hand in hand lopen, de liefde tussen de twee kan je niet ontgaan. Zij is prachtig, een weelderige bos golvend haar omlijst haar gezicht. Haar man is zo trots op haar en draagt haar op handen. Liefde kan nooit fout zijn. Ik ben blij dat ik deze mensen mag leren kennen. Laat die zero tolerance in België niet de bovenhand krijgen. Wees verdraagzaam, doe eens lief.

Wat hebben we nodig:

  • 200 gr boerenboter, op kamertemperatuur
  • 150 gr fijne griessuiker
  • 4 eieren
  • zeste van 1 citroen + 40 ml citroensap (hou de rest van het sap apart)
  • merg van 1 vanillestokje
  • 100 gr patisseriebloem
  • 4 gr bakpoeder
  • 3 gr kardamompoeder
  • snuifje zout
  • 300 gr amandelpoeder
  • 1 eetlepel Griekse yoghurt
  • 150 gr bloemsuiker
  • 1 - 2 eetlepels citroensap (of granaatappelsap)
  • rode voedingsgel
  • granaatappelpitjes
  • ongezouten pistachenootjes, gehakt

Hoe gaan we te werk:

  • Zet een springvorm van 20cm diameter klaar. Vet hem in en bekleed de bodem en zijkanten met bakpapier. Vet ook het bakpapier in.
  • Verwarm de oven voor op 160°C.
  • Doe de boter in de kom van de Kenwood en klop ze romig met de K-klopper.
  • Schraap de zijkanten naar de beneden wanneer nodig.
  • Voeg de suiker toe en klop verder tot boter en suiker één geworden zijn.
  • Voeg de eieren één voor één toe en klop goed na elke toevoeging.
  • Voeg het citroensap en de citroenzeste en het vanillemerg toe en meng opnieuw.
  • Meng de bloem met het bakpoeder, de kardamom en het zout.
  • Meng deze droge ingrediënten door de natte.
  • Tenslotte meng je ook het amandelpoeder door het beslag.
  • De yoghurt mag erbij: meng een laatste keer.
  • Stort het beslag in de vorm en effen het oppervlak.
  • Bak de cake 45 - 60 min of tot hij goudbruin en gaar is.
  • Laat de cake volledig afkoelen op een rooster.
  • Meng de bloemsuiker met net voldoende sap tot je een dik glazuur hebt dat toch nog vloeibaar is.
  • Voeg eventueel een puntje rode voedingsgel toe.
  • Verwarm het glazuur op een zeer laag pitje tot lichaamswarmte.
  • Giet het glazuur uit over de cake en werk af met granaatappelpitjes en pistachenootjes.
  • Laat het glazuur uitharden voor je de cake aansnijdt.

TIP:

Je kan ook een eetlepel rozenwater of oranjebloesemwater gebruiken ipv de vanille, maar zelf ben ik daar niet zo'n fan van.
Je kan deze cake ook perfect in een tulbandvorm bakken.


Reacties