Baklava my style

Foto Cathy Van de Moortele

Tijdens de Ramadan maand moet je zeker eens baklava maken. Deze zoete lekkernij van krokant gebakken filodeeg (een flinterdun deeg dat gemaakt wordt van water, bloem en een beetje olie) en gemalen noten wordt overgoten met suikersiroop. Geen goed idee voor wie op dieet staat, maar ik kan je verzekeren dat je het keilekker vindt.
Ik heb mijn baklava gemaakt met walnoot, pistache en bruine amandel. Gewoon, omdat ik daar zin in had. Kies wat jij lekker vindt, dit is enkel een richtlijn. 
Snij de baklava voor hij de oven in gaat en zorg dat je helemaal doorsnijdt tot op de bodem, zodat je de baklava na het afkoelen mooi kan scheppen. 

Wat hebben we nodig:

  • 200 gr fijne griessuiker
  • 200 gr water
  • 2 schijfjes citroen
  • 90 gr bruine amandelen
  • 90 gr walnoten
  • 90 gr ongezouten gepelde pistache noten
  • 70 gr suiker
  • 185 gr boerenboter, gesmolten
  • 380 gr filodeeg, gekoeld

Hoe gaan we te werk:

  • Je kan daags voordien de siroop al maken om tijd uit te sparen. De siroop moet ook goed gekoeld zijn voor je ze gebruikt voor de afwerking.
  • Doe de suiker met het water en de schijfjes citroen in een steelpannetje en breng die aan de kook.
  • Zet het vuur wat zachter en laat de siroop zo'n 7 min inkoken tot ze wat dikker is. Gooi de citroen weg. Giet de siroop in een glazen fles en laat ze afkoelen. Bewaar ze daarna in de koelkast.
  • Doe de 3 soorten noten in de kom van je keukenrobot, samen met de suiker. Cutter de noten fijn, maar met nog een klein beetje textuur.
  • Hou 30 gr van de notenmix apart voor de afwerking.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Neem een vierkante bakvorm van 22x22cm en voorzie de bodem van een laagje gesmolten boter.
  • Open het filodeeg en rol het voorzichtig uit. Ga snel te werk, want het deeg droogt heel snel.
  • Snij het deeg op dezelfde grootte als de vorm. Resten deeg kan je ook gebruiken en opnieuw samenstellen tot een vierkant.
  • Leg iets meer dan de helft van het deeg in de bakvorm.
  • Bestrooi het deeg met de notenmix.
  • Leg de rest van het deeg op de noten en zorg dat het bovenste laagje een mooi vel filodeeg is en geen gebroken of opnieuw samengesteld vel.
  • Neem een vlijmscherp mes en snij de baklava in ruiten of vierkanten, wat je zelf wilt. Zorg dat je helemaal tot op de bodem van de vorm doorsnijdt.
  • Giet de gesmolten boter voorzichtig over de baklava.
  • Beweeg de vorm even heen en weer, zodat de boter mooi verdeeld wordt.
  • Schuif de baklava voor 55 min in de oven of tot hij goudbruin gebakken is.
  • Zet de schotel op een snijplank en overgiet de baklava met de koude siroop.
  • Strooi de rest van de nootjes over de baklava.
  • Laat de baklava nu zeker 2u rusten, zodat alle siroop opgezogen wordt.

TIP:

Bij een authentieke baklava, vet je elk laagje filodeeg in met gesmolten boter. Dat vergt heel wat werk. Deze methode gaat stukken sneller en geloof me: het is nog steeds heel erg lekker en decadent.
Je kan de baklava tot 1 week in een gesloten doos bewaren in de koelkast of tot 3 maanden in de vriezer.

Foto Cathy Van de Moortele




Reacties