Mesaka'a uit Egypte

Foto Cathy Van de Moortele

We kennen allemaal de Griekse moussaka, maar ken je ook de Egyptische versie? Ik heb hem gemaakt, een veggie variant en dat is me bijzonder goed bevallen. Het neemt wat tijd in beslag, maar dan heb je weer wat lekkers. Liever een moussaka met vlees? Bak dan het gehakt naar keuze rul, kruid het met peper, zout, komijn en koriander en verdeel het dan in het midden van de moussaka bij het opbouwen van de laagjes.
Abdulrahman, bedankt dat je me de Egyptische keuken leert kennen. Deze is voor jou! Ik hoop dat het je gesmaakt heeft.

Wat hebben we nodig:

  • zonnebloemolie
  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 teen knoflook, gepeld en gesnipperd
  • 1 koffielepel gemalen koriander
  • 500 gr passata van tomaat
  • 1 koffielepel gemalen komijn
  • een snuifje cayennepeper of enkele chilivlokjes
  • 500 gr aubergine, gewassen
  • 500 gr aardappelen, gewassen
  • 1/2 paprika (rood of groen), schoongemaakt

Hoe gaan we te werk:

  • Laat wat olie smelten in een steelpannetje.
  • Fruit de ui glazig en voeg dan de knoflook toe. Bak de knoflook even mee.
  • Kruid met koriander.
  • Giet de tomatenpassata erbij en breng de saus aan de kook.
  • Kruid met komijn en cayenne.
  • Zet het vuur lager en laat de saus 15 min sudderen.
  • Ondertussen giet je een flinke laag olie in een brede pan. Ik gebruik hiervoor mijn tarte tatin pan van Le Creuset.
  • Snij boven- en onderkant van de aubergines. Met een julienneschiller trek je nu 3 schillen van de aubergine, de rest van de schil laat je er op.
  • Schil de aardappelen en was ze. Droog ze af. Snij de aardappelen in gelijke plakken, niet te dik maar ook niet te dun. 
  • Snij de paprika in repen.
  • Bak eerst de plakken aubergine, daarna de aardappelen en daarna de paprikareepjes. Leg de pan niet te vol, anders koelt de olie te snel af.
  • De aubergine en aardappelen mogen mooi bruin gekleurd zijn.
  • Laat alles mooi uitlekken op keukenpapier en kruid daarna met zout.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Neem een ovenschotel en leg alle aubergineplakken in lagen op elkaar.
  • Leg daarop de plakken aardappel en dan de paprikarepen.
  • Giet de tomatensaus over de groentjes.
  • Schuif de mesaka'a nog 15 min in de oven.

TIP:

Je kan dit gerecht zowel koud als warm eten. Vergeet niet om er brood bij te serveren. In dit geval zou ik kiezen voor pitabroden of ovenkoeken.

`

Foto Cathy Van de Moortele





Reacties