Hartige phyllo taart met prei en walnoot

Foto Cathy Van de Moortele

Wist je dat ik vaak op ideeën kom bij het uitruimen van mijn vriezer? Ik vond nog 1 rolletje phyllo deeg uit een verpakking van 2. Amper 130 dus. Maar kijk wat ik er mee gemaakt heb? Superleuk om te doen en het is eens iets anders dan de meer gekende quiche. De walnoten in de mengeling zorgen voor extra crunch.

Wat hebben we nodig:

  • olijfolie
  • 200 gr wit en lichgroen van prei, schoongemaakt en fijngesneden
  • peper van de molen
  • zout
  • Aleppo peper (pul biber)
  • 150 gr Apetina witte kaas blok
  • 65 gr Griekse yoghurt
  • 1 ei
  • 50 gr boter, gesmolten en afgekoeld
  • 130 gr phyllo deeg, ontdooid
  • 40 gr walnoten, geroosterd in een droog pannetje en gehakt

Hoe gaan we te werk:

  • Laat wat olijfolie warm worden in een hapjespan.
  • Voeg de prei toe en roer goed om.
  • Kruid met peper, zout en Aleppo peper. Laat de prei zacht worden.
  • Schep de prei op een bordje en laat die afkoelen.
  • Plet de Apetina kaas in een kommetje.
  • Voeg de yoghurt en het ei toe.
  • Kruid met peper en zout.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Neem een ronde vorm van ongeveer 20cm diameter.
  • Vet de vorm goed in met gesmolten boter. Sla deze stap niet over of je kan de taart niet uit de vorm halen straks.
  • Haal het phyllo deeg uit de verpakking en snij de vellen in twee. Leg de stapeltjes op elkaar en dek af met een handdoek.
  • Leg een vel phyllo voor je en bestrijk het met gesmolten boter. Gebruik hiervoor een kwastje.
  • Schep op het vel een eetlepel van de prei en een eetlepel van de kaasvulling. Dat lijkt heel erg weinig maar dat is precies goed.
  • Strooi een beetje nootjes over de vulling.
  • Rol het vel op, te beginnen van de kortste kant.
  • Leg dit rolletje tegen de rand van de vorm.
  • Ga zo door met alle vellen en vulling. Maak een slakkenhuis van de rolletjes en zorg dat ze goed tegen elkaar aansluiten.
  • De rest van de boter kwast je over de hele taart.
  • Schuif deze Bulgaarse banitsa voor 40 - 45 min in de oven of tot hij goudbruin en krokant is.
  • Laat de taart 15 min afkoelen in de vorm.
  • Haal de taart uit de vorm en snij hem in porties.

TIP:

Zowel warm als koud te eten.
Ik hou van de neutrale en volle smaak van Apetina kaas, maar je kan ook feta gebruiken. Voeg dan geen extra zout meer toe aan de bereiding.

Foto Cathy Van de Moortele



Reacties