Sappige burgers met pit

Foto Cathy Van de Moortele

Het gebeurt maar zelden dat ik hamburgers koop bij de slager. Zelf maken is zoveel leuker omdat je controle hebt over de ingrediënten. Ik vind het gewoon heel erg leuk om te experimenteren, recepten uit te proberen en er mijn eigen versie van te maken.
Deze sappige burgers hebben wat pit van de chilivlokken die er in zitten. Mijn man wou er boerenkoolstamppot bij dus dat hebben we dan maar gedaan. Wat zou jij er bij eten?

Wat hebben we nodig:

  • 1 ui, gepeld 
  • 500 gr rundergehakt
  • peper van de molen
  • zout
  • enkele chilivlokjes
  • snuifje zoet paprikapoeder
  • snuif komijn
  • snuif koriander
  • 1 teen knoflook, gepeld en geraspt
  • verse platte peterselie, fijngesnipperd
  • olijfolie

Hoe gaan we te werk:

  • Snij de ui in 4 en hak hem tot moes in een keukenrobot. Laat de ui uitlekken in een zeefje en duw er zoveel mogelijk sap uit. Het sap gooi je weg.
  • Doe de uitgelekte ui in een kom en voeg het gehakt toe.
  • Kruid met peper, zout, chili, paprika, komijn, koriander, look en peterselie.
  • Meng alles kort door elkaar door het vlees met je hand te kneden.
  • Dek af en zet het vlees 30 min in de koelkast.
  • Weeg het vlees af en deel het gewicht door 7 om 7 gelijke porties te maken.
  • Maak je handen lichtjes vochtig met water en druk een bal gehakt plat in je hand.
  • Duw met 3 vingers tegelijk, inkepingen in de burger. 
  • Leg de burgers op een bord.
  • Zet een pan op het vuur en doe er een klein beetje olijfolie in. 
  • Bak de burgers kort aan beide zijden.

TIP:

Heb je geen keukenrobot, rasp de ui dan door je fijnste rasp. 

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties