Russische Olivier salade

Foto Cathy Van de Moortele

Waar ook ter wereld, zal je wel een of andere versie vinden van een koude aardappelsalade. Het is een salade die ik het hele jaar door kan waarderen en elk gezin heeft wel een favoriete versie. Misschien doe jij er tonijn in of ham of palmharten of hou je meer van krokant spek in jouw aardappelsalade?
Deze salade werd oorspronkelijk bedacht door de in Moskou geboren maar van Belgisch-Franse afkomst chef Lucien Olivier. Hij was een befaamde kok in restaurant Hermitage in Moskou, in de jaren 1860. 
Voeg de mayonaise pas toe net voor je de salade gaat serveren, zodat de dressing mooi vast blijft. Zorg ook dat de ingrediënten helemaal afgekoeld zijn voor je de salade gaat samenstellen.
Ik gebruik graag mijn Nicer Dicer om gelijke blokjes te maken want het oog wil ook wat... de afwas neem ik er graag bij.

Wat hebben we nodig:

  • 650 gr vastkokende aardappelen, geschild en gewassen
  • zout
  • 100 gr wortel, geschraapt
  • 2 eieren
  • 50 gr augurken
  • 1/2 kleine ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 200 gr gekookte ham, in dikke sneden
  • 100 gr diepvrieserwtjes, ontdooid
  • 100 gr mayonaise
  • peper van de molen
  • zout 
  • verse dille, gesnipperd

Hoe gaan we te werk:

  • Snij de aardappelen in plakken en daarna in blokjes.
  • Kook ze beetgaar in gezouten water en laat ze uitlekken.
  • Snij de wortels in plakken en daarna in blokjes.
  • Kook ze beetgaar in gezouten water en laat ze uitlekken.
  • Kook de eieren hard, laat ze afkoelen, pel ze en snij ze in blokjes.
  • Snij ook de augurken in blokjes.
  • Doe de aardappelblokjes met de wortel, eieren en augurken in een kom en voeg ook de gesnipperde ui toe.
  • Snij de sneden ham in repen en daarna in blokjes en voeg ze samen met de ontdooide erwtjes toe aan de salade.
  • Roer alles voorzichtig door elkaar met een grote lepel.
  • Zet alles afgedekt weg in de koelkast tot je de salade wilt serveren.
  • Kruid de mayonaise met flink wat peper, een snuif zout en verse dille. Hou nog wat dille apart voor de afwerking.
  • Schep de dressing door de salade en werk af met extra dille.

TIP:

Je kan ook erwtjes uit blik gebruiken, maar die zijn niet zo fris van kleur en ook niet knapperig.
Ook ham uit blik doet het prima in deze "ouderwetse" salade.

Reacties