Semouletaart met ricotta

Foto Cathy Van de Moortele

Wie haalt er wel eens griesmeel in huis? Om pudding van te maken? Ik kan me de tijd alleszins niet herinneren, alhoewel ik altijd tarwegriesmeel (semoule, semola, semolina) in huis heb om pastadeeg te maken. Vandaag verjaart onze oudste dochter. Ze is behoorlijk dol op desserts en ze maakt heel lekkere taartjes en zoetigheden! Gelukkige 28e verjaardag Lana!

Semouletaart dus. Met ricotta. Een kruising tussen rijsttaart, flan- en kaastaart, maar dan net een beetje anders. Je zal fan zijn, ik weet het nu al. Ze is te lekker om nee tegen te zeggen.

Wat hebben we nodig:

  • 500 ml water
  • 500 ml (verse) melk
  • snuifje zout
  • 40 gr boerenboter
  • 1 citroenschilletje (zonder wit)
  • 200 semola (griesmeel)
  • 4 eieren
  • 250 gr fijne griessuiker
  • merg van 1 vanillestokje
  • 350 gr ricotta
  • bloemsuiker voor de afwerking

Hoe gaan we te werk:

  • Doe het water met de melk, het zout en de boter in een grote pot met zware bodem.
  • Breng het water aan de kook. Voeg het citroenschilletje toe.
  • Van zodra de vloeistof kookt, zet je de pot van het vuur. Gooi het citroenschilletje weg.
  • Zet de pot terug op het vuur, op lage warmte.
  • Voeg de semola geleidelijk aan toe, terwijl je goed klopt met een garde. Blijf goed kloppen tot de semola volledig is opgenomen. Zorg dat het niet gaat klonteren.
  • De vulling moet de consistentie krijgen van pudding.
  • Schep de vulling over in een kom en laat ze afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 200°C. Neem een springvorm van 24cm doorsnede en bekleed zowel bodem als zijkanten met bakpapier. Zet de vorm daarna op een bakplaat.
  • Klop de eieren los met de suiker en de vanille in de kom van de Kenwood. Gebruik hiervoor de ballonklopper.
  • Doe de ricotta geleidelijk aan bij de eieren en klop goed los.
  • Voeg daarna de afgekoelde vulling toe, lepel per lepel en klop goed los.
  • Giet de semouletaart in de vorm en effen het oppervlak met de achterkant van een lepel.
  • Bak de taart 1u.
  • Laat de taart afkoelen in de springvorm op een rooster.
  • Ontvorm en zet de taart op een mooie presenteerschaal.
  • Bestuif met bloemsuiker en geniet!

TIP:

Ik heb de taart in vierkantjes gesneden, omdat ik ze mee had naar het werk als traktatie voor mijn collega's. 
Je kan ook de fijnere, wittere griesmeel gebruiken, bv die van Anco.

Foto Cathy Van de Moortele



Reacties