Deense boterkoekjes

Foto Cathy Van de Moortele

Mooi bros wanneer je ze breekt en smelt-in-de-mond... dat spreekt voor zich..
Zorg dat je de zachte boter lang genoeg klopt tot ze heel erg romig is en dat je de bloem er voorzichtig onderspatelt, voor het beste resultaat.

Wat hebben we nodig:

  • 230 gr boerenboter, op kamertemperatuur
  • 100 gr bloemsuiker
  • merg van 1 vanillestokje
  • 250 gr patisseriebloem

Hoe gaan we te werk:

  • Zet twee bakplaten met een silicone bakmatje klaar. 
  • Doe de boter in de kom van de Kenwood. Klop ze op met de draadklopper tot ze heel romig en bijna wit is.
  • Voeg de bloemsuiker en het vanillemerg bij de boter en klop nog even verder op tot de suiker helemaal opgenomen is door de boter en je een heel zacht, luchtig en homogeen mengsel hebt.`
  • Spatel de bloem in meerdere keren door het beslag op een rustige manier, zodat het mooi luchtig blijft.
  • Breng het beslag over in een spuitzak met een gekartelde spuitmond.
  • Spuit de koekjes in één rondje op de silicone bakmat. Doe dat ook zo voor de tweede bakplaat, tot alle beslag is opgebruikt.
  • Zet de bakplaten in de koelkast gedurende 30 min. Op die manier zullen de koekjes mooi hun vorm behouden en niet uitlopen tijdens het bakken.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 175°C.
  • Bak de eerste plaat met koekjes gedurende 12 - 15 min of tot ze lichtjes gekleurd zijn. De onderkant van de koekjes moet mooi gekleurd zijn. Zet de tweede plaat in de oven en bak ook die af.
  • Schep de koekjes op een rooster en laat ze afkoelen.
  • Bewaar de koekjes in een blikken trommel.

TIP:

Breng het beslag over in een diepvrieszakje. Knip er een punt af. Stop deze zak nu in een spuitzak met gekarteld spuitmondje. Op die manier wordt je spuitzak niet vuil.

Vet je bakplaten niet in. Doe je dat wel, dan zullen de koekjes uitlopen.

Smelt de boter niet! Gebruik boerenboter op kamertemperatuur, die zacht is.


Reacties