Chapati uit Burundi

Foto Cathy Van de Moortele

Chapati oftewel platbrood, is brood waarvoor je geen gist nodig hebt. Makkelijk te maken, weinig ingrediënten: je hebt het vast al allemaal in huis. 
Deze Burundese chapati zijn nog net iets lekkerder dan de Indiase chapati. Je gebruikt namelijk melk ipv water en je maakt dunne laagjes waardoor het deeg heel erg flaky wordt. Het klinkt moeilijker dan het is hoor. 
Ik heb de chapati geserveerd bij een kokoscurry met aardappel, witte bonen en spinazie. Het recept daarvoor krijg je morgen.

Wat hebben we nodig:

  • 115 ml melk
  • 4 gr zout
  • 10 ml zonnebloemolie + extra
  • 200 gr witte broodbloem + extra

Hoe gaan we te werk:

  • Doe de melk met het zout en de olie in de kom van de Kenwood.
  • Roer met een garde tot het zout opgelost is.
  • Doe de bloem erbij.
  • Laat de Kenwood alles kneden tot een homogeen, zacht maar niet plakkerig deeg.
  • Weeg het deeg af en verdeel het in 4 gelijke stukken.
  • Bol de porties mooi op en dek ze af met plastic. Zorg dat het naadje van de deegbal naar onderen ligt. Laat ze 30 min rusten.
  • Bestuif je werkblad met wat bloem.
  • Leg een balletje deeg op je werkblad en bestuif het met bloem.
  • Rol het deeg uit tot een dunne cirkel. 
  • Bestrijk de cirkel lichtjes met wat olie.
  • Rol de cirkel strak op tot een sigaar.
  • Rol de sigaar strak op tot een slakkenhuis.
  • Duw het uiteinde van het deeg in het centrum van het slakkenhuis.
  • Draai om en leg de chapati 30 min te rusten op een bord. 
  • Doe hetzelfde met de 3 andere deegballetjes.
  • Bestuif opnieuw je werkblad met wat bloem.
  • Leg een deegballetje op je werkblad, bestuif het met wat bloem rol het deeg zo dun mogelijk uit tot een grote cirkel. Zorg dat je het deeg niet scheurt en dat er ook geen vouwen in komen. Draai het deeg regelmatig om, zodat je beide zijden uitrolt.
  • Verhit een gietijzeren pan (zorg dat ze minstens zo groot is als de diameter van je chapati - heb je geen pan die zo groot is, maak je chapati dan kleiner) tot ze heel heet is.
  • Zorg dat er geen bloem meer op de chapati is, want dat zou gaan verbranden op de pan.
  • Leg een chapati op de pan.
  • Van zodra je blaasjes ziet, draai je hem om.
  • Bestrijk de chapati meteen met een beetje olie.
  • Na 20 sec draai je hem opnieuw om en ook die zijde bestrijk je met een beetje olie. Overdrijf niet met de olie, een fijn laagje is voldoende.
  • Draai de chapati nu regelmatig om, tot hij gebakken is en je geen rauw deeg meer ziet.
  • Hou de chapati zacht in een handdoek of in een plastic zak.

TIP:

Je kan ook gesmolten (geklaarde) boter gebruiken ipv olie.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties