Om Ali

Foto Cathy Van de Moortele

Ik hoorde het eerst over Om Ali, toen ik net terug was uit de US na mijn jaar als au pair. Ik ging werken in een Egyptische pitazaak en kreeg er ook een vriendje, die helemaal gek was op Om Ali. Al die jaren heb ik er niet meer aan gedacht, maar nu wou ik het nog wel eens eten. Deze broodpudding kan je maken van croissants, maar volgens het originele recept van dit nationale Egyptische dessert, moet je rukak brood gebruiken. Dit platbrood maak je zelf (super easy, promised) voor je het overgiet met een mengeling van boter, melk, room en gecondenseerde gesuikerde melk. De toevoeging van nootjes en rozijnen maakt het nog extra lekker.
De Om Ali is redelijk vloeibaar wanneer hij uit de oven komt. Wil je hem vaster? Laat hem dan 30 min in de oven ipv 15.

Wat hebben we nodig:

  • 500 gr witte broodbloem
  • snuifje zout
  • 230 gr water

  • 50 gr boter, gesmolten
  • 750 ml melk
  • 1 blik gecondenseerde, gesuikerde melk
  • 100 ml slagroom

  • 20 gr ongezouten pistachenoten, grof gehakt
  • 20 gr walnoten, grof gehakt
  • 20 gr amandelen, grof gehakt
  • 40 gr gouden rozijnen

Hoe gaan we te werk:

  • Doe de bloem in de kom van de Kenwood en roer er het zout doorheen.
  • Giet een deel van het water bij de bloem en laat de Kenwood het deeg kneden.
  • Het deeg zal redelijk stug zijn, maar het wordt zachter na het rusten.
  • Voeg de rest van het water geleidelijk aan toe. Het deeg mag niet plakkerig worden. Het kan zijn dat je niet al het water nodig hebt.
  • Maak een bal van een deeg, wikkel hem in plastic folie en laat die een uur rusten op kamertemperatuur.
  • Verdeel het deeg in porties van 65 gr. Je zou 11 porties moeten hebben.
  • Bol elke portie deeg op en dek ze af met plastic folie.
  • Verwarm de oven voor op 250°. Laat een bakplaat mee opwarmen op de bodem van de oven (niet op een rooster, wel rechtstreeks op de bodem).
  • Rol elke deegbal uit tot een grote, dunne cirkel. Ik heb hiervoor mijn Kenwood lasagnemaker gebruikt, maar je kan het deeg ook gewoon heel dun uitrollen met een deegrol.
  • Leg een lapje deeg op de hete bakplaat en bak het brood ongeveer 1 min. Je zal zien dat het brood opblaast. Het moet wit blijven. 
  • Bak alle broden af. De drie broden die je wilt gebruiken voor de Om Ali, laat je iets langer bakken, tot ze goudbruin zijn zoals op de foto.
  • Laat de broden afkoelen op een rooster. Serveer de rokak broden bij Egyptische gerechten. De krokante rokak broden gebruiken we voor de Om Ali.
Foto Cathy Van de Moortele
  • Zet de oventemperatuur op 200°C.
  • Breek drie van de broden in kleine stukjes en leg die in een vuurvaste kom.
  • Zet een pot op het vuur met de boter, melk, gecondenseerde melk en slagroom.
  • Breng het geheel aan de kook.
  • Verdeel ondertussen de noten en rozijnen over het brood in de vorm en hussel alles door elkaar.
  • Giet de hete melk over het brood en meng nog eens.
  • Schuif de Om Ali voor 15 min in de oven. De broodpudding zal nu nog heel vloeibaar zijn. Je kan hem prima eten zo. Wil je hem toch liever vaster, laat hem dan nog 15 min langer in de oven staan.
  • Geniet!

TIP:

Als je ze iets minder lang bakt, dan kan je ze ook gebruiken als zachte wrap. Bak je ze iets langer, tot ze goudbruin zijn, dan heb je heerlijke crackers.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties