Hartige phyllo taart

Foto Cathy Van de Moortele

Bij het uitruimen van de vriezer, kwam ik een pak phyllo deeg tegen. Ik zal vast iets in gedachten gehad hebben toen ik het deeg kocht, maar nadien vergeet ik weer waarvoor ik het gekocht had. Het deeg moest dringend een bestemming krijgen en ik liet één rolletje gedurende de nacht ontdooien in de koelkast. Voor het tweede rolletje moet ik nog iets anders bedenken.
Vers gemalen rundsvlees van bij de slager, heerlijk geurende baharat kruiden (een mengeling uit het Midden-Oosten) en dan het knapperige phyllo deeg). Ben je er klaar voor?

Wat hebben we nodig:

  • olijfolie
  • 1 kleine ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 teen knoflook, gepeld en geraspt
  • snuif zout
  • peper van de molen
  • 350 gr rundergehakt
  • baharat kruiden
  • 30 gr pijnboompitjes
  • 130 gr phyllo deeg, ontdooid in de koelkast
  • 85 gr boter, gesmolten en afgekoeld
  • 75 ml melk
  • 1 ei

Hoe gaan we te werk:

  • Laat wat olijfolie goed warm worden in een grote braadpan.
  • Fruit de uisnippers glazig en voeg dan de geraspte knoflook toe. Laat de look even mee garen.
  • Kruid met zout en peper. 
  • Schuif de uien naar de zijkanten van de pan.
  • Leg het vlees in de pan, zonder het te breken. Zorg dat er wel zoveel mogelijk contact is met de pan.
  • Laat het vlees mooi bruin kleuren aan één kant voor je het omdraait.
  • Bak nu de andere kant.
  • Breek het vlees in stukken met een houten lepel.
  • Kruid het vlees met baharat kruiden.
  • Meng goed en laat het vlees daarna afkoelen.
  • Zet een klein pannetje op het vuur en rooster de pijnboompitjes goudbruin. Roer ze onder het gehakt.
  • Snij de phyllo vellen in twee. Zorg dat je in het ene pakje vellen, 2 velletjes meer hebt dan in het andere.
  • Voor de bodem hebben we iets meer phyllo nodig dan voor de bovenste laag.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Vet een rechthoekige bakvorm in met een laagje gesmolten boter. Vet ook de zijkanten in.
  • Zorg dat de bakvorm hetzelfde formaat heeft als je phyllo deeg.
  • Leg een vel phyllo in de vorm en vet het opnieuw in.
  • Bouw zo meerdere laagjes op, met telkens boter tussen. Druk de laagjes goed aan, zodat ze aan elkaar gaan kleven.
  • Strooi het rul gebakken gehakt op het phyllo deeg.
  • Ga nu verder met de rest van het deeg en vet ook hier weer elk velletje deeg in met boter. Gebruik daarvoor een kwastje.
  • Druk goed aan.
  • Met een scherp mes verdeel je de phyllo taart in vierkanten. Snij door tot op de bodem, zodat alle vierkantjes los zitten.
  • Meng de melk goed met het ei en het zout. Gebruik hiervoor een klopper of een staafmixer.
  • Giet dit mengsel over de phyllo taart. Beweeg de vorm even, zodat het beslagje zich mooi kan verspreiden.
  • Zet de vorm voor 40 min in de oven of tot de taart goudbruin is.
  • Laat deze Egyptische "goulash" 20 min afkoelen in de vorm op een rooster voor je hem opeet.

TIP:

Baharat kruiden zijn een mengeling van zout, peper, knoflook, nootmuskaat, kardamom, komijn, koriander, kaneel, kruidnagel en cayenne.

Het lijkt me ook een goed idee om de pijnboompitjes te vervangen door gehakte, geroosterde walnoten.

Foto Cathy Van de Moortele



Reacties